Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå angriper de Visa

Dette er hackerne bak «Operation Payback».

OPERATION PAYBACK:  Den løst sammensatte gruppa kaller seg Anonymous. Her poserer noen av dem med Guy Fawkes-masker i 2008, da gruppa sto bak en angrep mot Scientologikirken. . Foto: Wikimedia Commons
OPERATION PAYBACK: Den løst sammensatte gruppa kaller seg Anonymous. Her poserer noen av dem med Guy Fawkes-masker i 2008, da gruppa sto bak en angrep mot Scientologikirken. . Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): MasterCard, PayPal og den sveitsiske banken PostFinance har alle stanset pengeoverføringer til Wikileaks.

I dag har nettsidene deres en etter en blitt utsatt for massive DDos-angrep som kneler nettjenester ved å utsette dem for så mye datatrafikk at de ikke klarer å serve den reelle trafikken.

Det samme har nettsiden til den svenske påtalemyndigheten, som startet rettsprosessen mot Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange.

Nå står angivelig Visa for tur. «Vi angriper www.visa.com om en time! Gjør våpnene deres klare» twitres det i kveld.

Siste: I samme sekund som hackerne angrep gikk Visa.com ned.

«Anonymous» De koordinerte angrepene har fått navnet «Operation Payback». Bak dem står en gruppe som kaller seg Anonymous -  anonym på norsk, eller bare «anon».

De er fra tidligere kjent for angrep på scientologikirken, amerikanske plateselskaper og motstandere mot piratvirksomhet som The Pirate Bay. Nå har de engasjert seg i internettkrigføring for Wikileaks.

Gruppen består av rundt 1000 løst sammenknyttede personer, forteller et 22 år gamle Anonymous-talsmann til den britiske avisen The Guardian i dag.

Den anonyme 22-åringen, som kaller seg Coldblood, sier til avisa at de kommer sammen fordi de «deler de samme idealene og ønsker å være en kraft for kaotisk godhet.»

Oppsto i 2003 Anonymous oppsto i 2003, ut fra 4chan, en nettside som er et populært forum for hackere og spillentusiaster.

Coldblood beskriver de fleste medlemmene som «en gruppe tenåringer som forsøker å påvirke det som skjer, med den begrensede kunnskapen de har.» Andre er foreldre, it-arbeidere og andre som har tid og resurser, sier han.

Den flyktige gruppen oppstår «når den føler for det», sier 22-åringen. For at det skal bli en aksjon må et stort nok antall folk på 4chan bestemme seg for at en sak er verd å forfølge.

Gruppa er ikke knyttet til Wikileaks, men støtteaksjonen for varslernettstedet er trolig en av de høyest profilerte til nå, sier 22-åringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!