<strong>I HARDT VÆR:</strong> USA og president Barack Obama er blitt særdeles upopulær i Europa etter overvåkingsavsløringen. Foto: EPA/Aude Guerrucci / POOL
I HARDT VÆR: USA og president Barack Obama er blitt særdeles upopulær i Europa etter overvåkingsavsløringen. Foto: EPA/Aude Guerrucci / POOL Vis mer

Nå anklages USA for økonomisk spionasje

Rasende EU-topper anklager USA skjulte motiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): EU-topper har de siste dagene vært på møter i Washington D.C..

De er rasende etter avsløringene av den omfattende amerikanske overvåkningen av USAs nærmeste allierte. 35 statsledere, deriblant Tysklands forbundskansler Angela Merkel, og millioner av telefonsamtaler mellom vanlige folk i Spania og Frankrike skal ha blitt overvåket.

Nå krever EU-toppene at president Barack Obama strammer inn de vide fullmaktene til etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

EU-kommissær for justis, Viviane Reding, sier til CBS News, at all overvåking uten rettslig kjennelse, er kriminiell.

- Bekjemper ikke terrorisme - Etterretningsorganisasjoner opptrer ikke på egenhånd. De er basert på lover som kommer fra politikerne, og politikerne må gå tilbake og kontrollere, sier Reding.

Europeiske folkevalgte anklager også USA for å ha overvåke finansielle transaksjoner, og Reding mistenker at USA brukte sikkerhetshensyn som en unnskyldning for å oppnå et økonomisk overtak.

- Hvorfor suger du til deg informasjon, og hvorfor lytter du til telefonene til en statsleder? Hvorfor lytter du til telefonene til millioner av uskyldige europeere? Dette har ingenting med å bekjempe terrorisme å gjøre. Kanskje det har å gjøre med å forsøke å suge ut kommersielle hemmeligheter, sier Reding til TV-kanalen.

Hun skal møte den amerikanske justisministeren, Eric Holder, om to uker.

- Må gjenopprette tillit Tilliten til USA er særdeles tynnslitt blant landets allierte i Europa. Europeiske politikere truer med å avbryte antiterrorsamarbeid og forhandlinger om en ny handelsavtale. I Spania har justisministeren startet kriminaletterforskning.

- Vi må gjenopprette tilliten mellom samarbeidspartnere. Du spionerer ikke på dine partnere, sier talsperson for EU, Silvia Kofler, til New York Times.

Hun sier at forhandlingene om en ny transatlantisk handels- og investeringsavtale er i fare etter avsløringene.

<strong>ANKLAGER:</strong> EUs kommissær for justis, Viviane Reding, mistenker at det ligger økonomiske motiver bak USAs omfattende overvåking i Europa.Foto: AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN
ANKLAGER: EUs kommissær for justis, Viviane Reding, mistenker at det ligger økonomiske motiver bak USAs omfattende overvåking i Europa.Foto: AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN Vis mer

- EU ønsker å fortsette samtalene, men det vil kreve tillitsbyggende tiltak, sier Kofler.

I går ba, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet, Storbritannia, Spania, Italia, Mexico, Colombia, Peru, Brasil, Sør-Korea og India om informasjon om den amerikanske overvåkingen.

Selv er Obama så langt taus om hva han fikk vite når om den omfattende overvåkingen. Ifølge Wall Street Journal skal Obama først ha blitt gjort kjent med overvåkingen av Merkel under en gjennomgang i juni. Han skal da ha beordret at den ble stanset.

Grillet i Kongressen NSA-toppene ble tirsdag grillet i den amerikanske kongressen. De hevder at overvåkingen har forhindret en rekke terrorangrep, og at lekkasjene som stammer fra Edward Snowden, er ekstremt skadelige. De hevder også at spanske og franske myndigheter skal ha hjulpet USA med overvåkingen.

Obama har tidligere forsøkt å dempe sinnet blant allierte uten å lykkes. Tidligere i høst avlyste Brasils president et statsbesøk etter avsløringer om at hun også skal ha blitt overvåket.

- Jeg kan forsikre offentligheten i Europa og verden rundt om at vi ikke snoker i folks epost eller lytter til deres telefonsamtaler. Det vi prøver å gjøre, er å rette oss mot veldig spesifikke bekymringer. Bare fordi vi kan gjøre noe, betyr ikke at vi bør gjøre det, sa den amerikanske presidenten på Sverige-besøk i september.

Både Kongressen og Det hvite hus gransker nå NSAs aktivitet. Begge parter har tatt til orde for at det er nødvendig med innstramminger.

Overvåkingsskandalen

• Juni: The Guardian og Washington Post skriver at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har overvåket all mobiltrafikk til teleselskapet Verizon og har hatt tilgang til data fra en rekke nettgiganter. Avsløringene kommer basert på NSA-dokumenter lekket av Edward Snowden.

• 16. august: Washington Post trykker opplysninger om at NSA de siste to årene har gått ut over sine fullmakter i flere tusen tilfeller.

• 2. september: Myndighetene i Brasil og Mexico ber USA om en forklaring etter påstander om at amerikansk etterretning har overvåket presidentene i de to landene.

• 21. oktober: Den franske avisen Le Monde skriver at NSA overvåket over 70 millioner telefonsamtaler i Frankrike i perioden 10. desember i fjor til 8. januar i år.

• 23. oktober: Tyske myndigheter sier de har opplysninger som tyder på at USA har avlyttet Angela Merkels mobiltelefon. Merkel ringer selv til Obama. Ifølge Der Spiegel kan hun ha vært overvåket i mer enn ti år.

(Kilder: BBC, The Guardian, NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer