Nå åpner Spania

I dag åpner Spania opp igjen. Dagbladets reportere forteller om et halvfullt fly til nordmenns feriefavoritt Alicante.

Publisert

ALICANTE/OSLO (Dagbladet): I dag opphever Spania unntakstilstanden som ble innført for å håndtere coronapandemien.

Allerede lørdag gikk det første vanlige ruteflyet til Spania, nærmere bestemt Alicante. Også søndag morgen gikk det et SAS-fly til feriefavoritten.

Dagbladets team er alt på plass i Alicante. Dagbladets reporter forteller at flyet til Alicante søndag morgen var litt over halvfullt, og at det var fylt med mange spanjoler som sannsynligvis nå skal hjem.

- Vi måtte stå i pulje, og fylle ut et skjema slik at de kan spore oss om det skulle bli nødvendig på grunn av coronasmitte, forteller Dagbladets reporter Ingunn Dorholt fra flyplassen i Alicante.

Tidligere denne uka skrev spanske Informacion at hver turist som ankommer flyplassen i den spanske Valencia-regionen vil bli sporet for å kontrollere smitten. Oppfølgningen av turistene vil skje i form av et skjema som må fylles ut ved landing.

Dagbladets reporter forteller at de blant annet måtte oppgi kontaktpersoner i Norge, samt bostedsadresse både i Norge og Alicante.

ALICANTE: Dagbladets reportere Embla Augusta Hjort-Larsen og Ingunn Dorholt på plass i Alicante.. Foto: Privat.
ALICANTE: Dagbladets reportere Embla Augusta Hjort-Larsen og Ingunn Dorholt på plass i Alicante.. Foto: Privat. Vis mer

- Være her i tre uker

Et ektepar fra Ålesund var blant dem som reiste til Alicante søndag. Til Dagbladet forteller ekteparet at de har hatt bolig i Alicante siden 1986, men dro hjem som følge av pandemien i mars.

- Vi skulle egentlig ha vært i Spania i disse tider, og skal være her i tre uker, sier de til Dagbladet.

Ekteparet har ikke reist ned tidligere ettersom de ikke ville slippe inn før grenseåpningen i dag.

- Reiser hjem

Også kjæresteparet Alberto Mendicute og Maria Lastra fra Nord-Spania satt på flyet søndag morgen.

De forteller at de skal være i Alicante i ti dager før de drar nordover i Spania. Paret har jobbet fire måneder på fiskebruk i Tromsø, men skal nå hjem.

- Vi har ikke dratt før på grunn av karantenen, forteller de til Dagbladet.

Mendicute og Lastra sier at de står en vanskelig sommer i møte som følge av arbeidsmangelen i landet.

- Det er lite hjelp å få fra regjeringa. Dere nordmenn er heldige som har hjelpeordningene deres, sier de.

Spania er ett av landene i Europa som er hardest rammet av pandemien, men 21. juli åpner de igjen for turister. Statsminister Pedro Sanchéz har likevel oppfordret spanjolene til fortsatt å være forsiktige selv om restriksjonene lettes.

FØRSTE TURISTER: Gjennom et prøveprosjekt fikk de første turistene ta flyet til Palma de Mallorca den 15. juni. Video: AP Vis mer

Gjenåpner flyruter

Selv om Spania nå åpner grensene sine, åpner ikke Portugal før 1. juli.

SAS er blant flyselskapene som framover vil frakte nordmenn til varmere strøk.

De åpner for flyginger til Aten, Málaga, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona, og Gran Canaria.

Både SAS og Norwegian gjenåpner flyruter som ikke har vært i drift siden coronapandemien eskalerte her til lands i mars.

- Vi setter opp flyginger der det er etterspørsel. Vi følger med på hvor de reisende ønsker å dra, og siden verden er i ferd med å åpne, vil vi også åpne for trafikk, uttalte pressesjef i SAS, John Eckhoff, til Dagbladet tidligere denne uka.

Han har derimot ikke ville kommentere om interessen for Spania-turene er stor.

- Vi oppgir ikke tall for enkeltturer. Nå er det sånn at vi har satt opp ruter i juni og juli fordi vi merker økt etterspørsel etter reiser. Det er viktig å minne om at antallet reisende nå er på et minimalt nivå sammenliknet med en vanlig sommer. Vi går vanligvis inn i de travleste ukene for flyselskapene, sa han.

MINDRE SMITTE: Små kommuner med mye sommerturisme får ingen opprustning for å takle eventuelle smittede besøkende. Video: NTB Scanpix Vis mer

Eckhoff opplyser at de nå flyr på 30 prosent kapasitet sammenliknet med en vanlig sommer.

Norwegian starter på sin side opp igjen med flyginger først 1. juli. I en pressemelding fra flyselskapet heter det at gjenåpningen er et resultat av økt etterspørsel fra kundene, samtidig som flere andre flyselskap allerede har gjenopptatt flyginger i Europa.

Må i karantene

Både i Sverige og Danmark har myndighetene løsnet på sine reiseanbefalinger, og åpnet for feriereiser til Spania. Det har ikke det norske Utenriksdepartementet gjort.

- Vi har et reiseråd som fortsatt inkluderer Spania. Vi anbefaler ikke reiser dit med mindre de er strengt nødvendige. Det globale reiserådet gjelder fram til 20. august. Vi har sagt at man skal åpne gradvis opp, og vi begynte med Norden. Innen 20. juli vil det bli vurdert å åpne opp for andre nærliggende land, har kommunikasjonsrådgiver i UD, Wera Helstrøm, uttalt til Dagbladet.

Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i reisekarantene i 10 døgn fra den dagen du kom hjem, heter det på Helse Norges nettside.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer