SAMTALER: Donald Trump er ikke avvisende til å holde samtaler med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / KCNA via KNS AND Nicholas KAMM / NTB scanpix
SAMTALER: Donald Trump er ikke avvisende til å holde samtaler med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / KCNA via KNS AND Nicholas KAMM / NTB scanpixVis mer

Nå åpner Trump for samtaler med «den lille rakettmannen»

Etter ett år med ordkrig, åpner Donald Trump for samtaler med Kim Jong-un.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Gjerne. Jeg har tro på samtaler. Jeg vil absolutt gjøre det, jeg ville ikke hatt noe problem med det i det hele tatt.

Det sa Donald Trump under en pressekonferanse lørdag, ifølge nyhetsbyrået AP. Han snakket om mulighetene for å føre en eller annen form for dialog eller direkte samtale med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Det får sies å være relativt nye toner fra Trump i det retoriske sverdslaget som har pågått mellom ham og Kim.

Selvmordsoppdrag

Skjellsordene har flagret mellom Trump og Kim Jong-un og hans nordkoreanske regime det siste året.

Trump har det siste halvåret nærmest konsekvent kalt Kim «den lille rakettmannen» når han omtaler ham på Twitter.

Da Donald Trump debuterte som taler for FNs generalforsamling i september kalte han Kim for «en rakettmann på et selvmordsoppdrag», og han har ved flere anledninger snakket om det «militære alternativet».

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

Nord-Korea på sin side, har heller ikke spart på det retoriske kruttet, og kun en uke seinere gikk Nord-Koreas utenriksminister, Ri Yong-ho, til frontalangrep på den amerikanske presidenten.

Ri kalte Trump for en «mentalt forstyrret person full av stormannsgalskap» og sa at Trump er «den største trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet i dag».

Trump fyrte tilbake med å si at Kim «åpenbart er en gærning».

«Lav og feit»

Fra nordkoreanerne har det også kommet fornærmelser som at «det ikke er mulig å føre dialog med en type som er blottet for fornuft» og Kim personlig har kalt Trump «sinnsforvirret» og at han må «betale dyrt» for sine trusler.

Deres favorittskjellsord på Trump ser ut til å være «dotard», noe som best oversettes til noe sånt som «gammel sullik». De kalte ham blant annet det da Trump var på rundreise i Asia, noe som fikk Trump til å komme med sin mest bisarre tweet i den pågående ordfeiden.

- Hvorfor vil Kim Jong-un fornærme meg ved å kalle meg «gammel», når jeg ALDRI ville kalt ham «lav og feit»? Vel, jeg prøver så hardt å være hans venne, og kanskje det skjer en dag, skrev 71 år gamle Trump i den oppsiktsvekkende meldingen.

Men nå ser det altså ut til at «den lille rakettmannen» og den «gamle sulliken» er nærmere direkte samtaler enn de har vært tidligere. Trump ser i alle fall ut til å åpne opp for det, selv om han under pressekonferansen lørdag sa at eventuelle samtaler ville komme med noen betingelser, uten å konkretisere det nærmere.

OL-samtaler

Men det første som står på Nord-Koreas agenda er et møte med sin nabo i sør. Tirsdag skal de to møtes ved forhandlingsbordet i grensebyen Panmunjom, for å diskutere nordkoreansk deltakelse under OL.

Fredag uttalte Nord-Koreas IOC-delegat, Chang Ung, at Nord-Korea «kommer sannsynligvis» til å delta under vinter-OL i februar. Trump er positiv til samtalene mellom de to landene.

- Hvis noe kan skje og det kan komme noe ut av de samtalene, så ville det være en god ting for hele menneskeheten. Det ville være en fantastisk ting for verden, sa Trump.

Som på mange måter har gitt seg selv æren for at de to nabolandene nå kommuniserer.

«Tror noen virkelig at samtaler og dialog hadde pågått mellom Nord- og Sør-Korea nå dersom ikke jeg hadde vært bestemt, sterk og villig til å bruke vår totale «makt» mot Nord», tvitret Trump i forrige uke.

TALTE: I den årlige talen til Kim Jong-un, understrekte den nordkoreanske lederen at trusselen mot USA er ekte. Video: CNN Vis mer

Atomknapp

Det siste kapittelet i ordkrigen mellom Kim og Trump ble skrevet helt i starten av det nye året, da Kim under sin nyttårstale uttalte at Nord-Korea har «fullført» sine kjernevåpen og at han nå har «en atomknapp» på skrivebordet.

Trump svarte med samme mynt.

- Kan noen fra hans utsultede og utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker.

Men, samtidig som Kim altså kom med en rekke spark mot USA under sin tale, var han relativt forsonende i stilen når han omtalte naboene i sør.

- Vinter-OL i Sør-Korea vil være en god anledning for landet- Vi håper inderlig at OL blir en suksess, sa Kim, som også sa at han ønsket det beste for både Nord- og Sør-Korea og at han ønsket at OL i Pyeonchang blir fredelig.