ÅPNER FOR TRAFIKK:
Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa var tilstede under en befaring på Oslo S søndag. Oslo S åpner mandag for vanlig trafikk etter en lengre periode med ombygging og forbedring.
Foto: Erling Laugsand / Scanpix
ÅPNER FOR TRAFIKK: Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa var tilstede under en befaring på Oslo S søndag. Oslo S åpner mandag for vanlig trafikk etter en lengre periode med ombygging og forbedring. Foto: Erling Laugsand / ScanpixVis mer

Nå åpnes Oslo S for trafikk igjen

Alt som skulle utbedres på Oslo S og i Oslotunnelen, ble gjort etter planen, sier samferdselsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flytoget som går fra Drammen klokken 4.06 er første avgang etter seks uker med stengt stasjon.

Jernbanedirektøren vedgår at hun er spent på hvordan det vil gå.

- Vi har hatt noen utfordringer under testkjøring i helgen, men alt skal være i orden nå, sier Enger til NTB.

Samferdselsministeren, som var på befaring på Oslo S søndag, takket Jernbaneverket for innsatsen og passasjerene for deres tålmodighet. Ved å stenge Oslo S og sette inn buss for tog, kunne Jernbaneverket på seks uker gjøre arbeid som ellers ville tatt 18 måneder.

- Jeg er glad for at passasjerene nå vil oppleve en bedre hverdag. Jeg håper at meldinger om at kjøreledninger har falt ned vil være en saga blot. Færre feil betyr at flere tog er i rute, og det vil folk merke, sier Kleppa.

- Få klager Det har vært få problemer med å sette inn buss for tog, oppsummerer seksjonssjef Kjetil Bragstad i NSB, som har hatt ansvaret for alternativ transport i sommer. Togpassasjerer på alle togstrekninger gjennom Oslo S, utenom Østfoldbanen, har måttet ta buss.

- De aller, aller fleste tilbakemeldingene fra passasjerene har vært positive. Det tar noe mer tid å reise med buss, så noen klager har vi jo fått. Men stort sett har det gått veldig bra, sier han.

250 personer fra 13 ulike firmaer har jobbet døgnet rundt med oppgraderingsarbeidet i sommer. 2.500 små og store arbeidsoperasjoner er gjennomført.

Jernbaneverket hadde forberedt en plan B i tilfelle noe uventet skulle oppstå.

- Vi hadde muligheten til å skyve på noen av utbedringene, men det slapp vi heldigvis å gjøre. Alt gikk etter planen, sier Enger.

Nye stengninger planlagt Arbeidet med det såkalte Osloprosjektet, som har en totalkostnad på 1,6 milliarder kroner, er ikke ferdig før neste sommer. Prosjektet tar ingen pause. Allerede tirsdag fortsetter arbeidet med utbedringer.

Arbeidet gjøres om natten slik at passasjerene i liten grad blir berørt. Noen helger utover høsten og vinteren skal Oslo S stenges helt eller delvis. Første helg det skjer, er i september.

- Vi forsøker jo å gjøre det på tidspunkter som gir minst mulig ulempe for passasjerene. Til sommeren blir det en ny stengningsperiode, trolig igjen på seks uker, sier prosjektleder Bjørn Hillestad i Jernbaneverket.

Arbeidet som gjenstår, er hovedsakelig nye spor, altså bytte ut sviller, skinner og pukk, samt bytte ut kontaktledninger.

Samtidig som Oslo S er i vanlig drift igjen, nærmer det seg slutten for anleggsvirksomheten på strekningen Lysaker-Sandvika. Om et par uker går de første persontogene gjennom den nye Bærumstunnelen. Dette er siste etappe med utvidelser fra to til fire spor vest for Oslo.

(NTB)

NÅ SLIPPER DU DETTE: Nå slipper du å ta buss framfor tog. Klokka fire i natt begynner trafikken, og flytoget er først ut.
Foto: Morten Holm / Scanpix
NÅ SLIPPER DU DETTE: Nå slipper du å ta buss framfor tog. Klokka fire i natt begynner trafikken, og flytoget er først ut. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer