Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå avgjør Frp-ledelsen Per Sandbergs skjebne

Dagens sentralstyremøte kan ende i eksklusjonsprosess etter nestlederens bokbombe.

AVSLAPPET: Dagbladet møtte Frp-nestleder Per Sandberg før møtet i partiets sentralstyre der det skal diskuteres om Sandberg har brutt partiets interne retningslinjer. Det kan i ytterste konsekvens ende med at Sandberg kastes ut, men trønderen sier  imidlertid han er avslappet før dagens møte. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
AVSLAPPET: Dagbladet møtte Frp-nestleder Per Sandberg før møtet i partiets sentralstyre der det skal diskuteres om Sandberg har brutt partiets interne retningslinjer. Det kan i ytterste konsekvens ende med at Sandberg kastes ut, men trønderen sier imidlertid han er avslappet før dagens møte. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akkurat nå sitter sentralstyret i Frp i et møte på partikontoret i Oslo sentrum.

Det kan ende med at det settes igang en eksklusjonsprosess mot nestleder Per Sandberg.

Blant sakene partiets toppledelse skal ta stilling til, er nemlig et brev fra Tromsø Frp, signert en rekke lokallag, som ber sentralstyret ta stilling til hvorvidt Per Sandbergs krasse angrep på partifeller i boka «Mot min vilje», og i intervjuene han ga i forbindelse med boka, er i strid med partiets retningslinjer.

Da Dagbladet møtte Per Sandberg på Stortinget i dag, som ligger et steinkast fra partikontoret, gjorde Frp-nestlederen det klart at han ikke gruet seg til dagens møte.

- Dette er forventet, og jeg har et avslappet forholdet til det.

Brudd på retningslinjer - Litt morsomt er det jo at ti lokallagsledere i Troms har skrevet under på et brev til sentralstyret for at det skal vurderes om jeg har brutt organisatoriske retningslinjer, noe jeg har vært klar på helt siden pressekonferansen for boka. Det er det jo ingen tvil om, så det er jo ikke noe de trenger å vurdere, sier Sandberg.

Etter det Dagbladet erfarer, er det imidlertid lite sannsynlig at sentralstyret i dag faller ned på et vedtak som vil sette i gang en prosess som ender med at Sandberg ekskluderes.

I boka tar Sandberg et nådeløst oppgjør med det han mener er brønnpissere og feiginger i eget parti.

Konfliktlinjene Sandberg trekker opp, leder nær sagt alle som én tilbake til Troms, der Sandbergs kone er aktiv lokalpolitiker.

Særlig hardt går han løs på mangeårig stortingskollega Øyvind Korsberg. I boka kjeftes Troms-representanten huden full, og på pressekonferansen da boka ble presentert, gjorde Sandberg det klart at han «har gitt opp Korsberg for lengst».

Partiets interne retningslinjer legger klare føringer for hvordan Frp-medlemmer skal opptre overfor partikolleger, og at man skal omtale hverandre respektfullt og høflig. Brudd på retningslinjene kan medfører suspensjon, eller i ytterste konsekvens eksklusjon.

Dagens Næringsliv omtalte brevet tidligere denne uka.

Avisen har fått tilgang på et brev fra Tromsø Frp-leder Kristian P. Wilsgård til partiets sentralstyre. I brevet viser Wilsgård til Sandbergs bokutgivelse «Mot min vilje».

«I forkant av bokutgivelsen, og under pressekonferansen ved lansering av boken, kom Sandberg med en rekke sterkt negative uttalelser i mediene om flere navngitte folke- og tillitsvalgte i Frp. Vi registrerer også at selve boken inneholder en rekke negative karakteristikker av flere folke- og tillitsvalgte», skriver Wilsgård.

Siv har tillit I forkant av bokutgivelsen var det uro i Frp over hva nestlederen kom til å skrive. Og på tross av at innholdet til tider var meget kontroversielt, har det ikke kommet noen krav om eksklusjon.

Brevet fra Tromsø Frp som i dag behandles av sentralstyret, inneholder heller ingen krav om det. Likefullt bes altså sentralstyre vurdere om Sandberg har brutt retningslinjene, og skulle konklusjonen være slik, har også sentralstyret mandat til å fremme et forslag om eksklusjon.

Partileder Siv Jensen har tidligere sagt at hun har tillit til sin nestleder.

I løpet av ettermiddagen og kvelden sender partiet ut en pressemelding der sentralstyret meddeler hva de har kommet fram til.

Uansett utfall er dagens møte trolig en ganske heftig oppladning til julebordet som sentralstyret skal direkte videre til etter møtet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media