Nå avgjør Høyre

Høyre sitter nå med nøkkelen til regjeringens skjebne etter at telefusjonen brøt sammen i går. Høyre-leder Jan Petersen lar regjeringen sveve i det uvisse ved å holde alle muligheter åpne for reaksjoner i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petersen inkluderer dermed muligheten for at Høyre fremmer eller støtter et mistillitsforslag. Han slår, i likhet med Frp-leder Carl I. Hagen, kategorisk fast at regjeringen er lurt trill rundt av sin svenske motpart. Petersen mener at det ikke er tilstrekkelig til å redde regjeringen at den ærlig og redelig er blitt lurt. Den må også overbevise Høyre om at den har gjort alt man kan forlange for å hindre at den kunne lures. Carl I. Hagen slår kategorisk fast at han ikke er på regjeringsjakt. Dermed avgjør Høyre.

  • Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som var Arbeiderpartiets talsmann i går, sier at regjeringens dårlige håndverk har skadd landets interesser ved å etterlate en juridisk åpning i avtalen som det var mulig for svenskene å utnytte. Det er en alvorlig anklage som smaker av mistillit, siden sammenbruddet i telefusjonen gjelder milliardverdier som går tapt eller ikke kan realiseres.
  • Regjeringen har et helt klart ansvar for gjennomføringen av sammenslåingen av selskapene bl.a. fordi den gikk mot Telenors faglige skepsis i sluttfasen av forhandlingene om fusjonsavtalen. Statsminister Kjell Magne Bondevik avviser at hans regjering har oversett noe juridisk smutthull. Han holder fast ved sin tolkning av aksjonæravtalen og legger dermed skylden for sammenbruddet på den svenske regjeringen. Men Sveriges næringsminister Björn Rosengren sa i går at han aldri ville ha undertegnet aksjonæravtalen om den var å forstå slik Bondevik gjør. Det blir opp til opposisjonen i Stortinget å avgjøre om det Rosengren sier, betyr at regjeringens informasjon til Stortinget var ufullstendig eller feil.
  • Den norske og svenske regjeringen er blitt enige om å avstå fra rettssak, voldgift og gjensidige anklager. Det er omtrent det eneste elementet i skandalen de har ære av. Oppgjøret etter fiaskoen blir dermed politisk i begge land. Det er slik det skal være.