Nå avgjør retten om «Krekars høyre hånd» skal fengsles

- Han forsøkte å få tak i våpen som skulle brukes i «operasjoner i Europa».

FREMSTILLES FOR VARETEKT: 38-åringen fra Fredrikstad blir omtalt som «Krekars høyre hånd».
FREMSTILLES FOR VARETEKT: 38-åringen fra Fredrikstad blir omtalt som «Krekars høyre hånd».Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT: (Dagbladet): I dag klokkka 14:00 ble en 38 år gammel mann fra Fredrikstad framstilt for varetektfengsling i Oslo tingrett.

Mannen, som er kurder og har norsk statsborgerskap, ble natt til går pågrepet som en av 17 personer italienske myndigheter mener tilhører et terrornettverk som går under navnet «Rawti SHAX».

Han ankom retten i mørk dressjakke, sammen med sin forsvarer Truls Dramer.

Aktor i saken, Signe Aalling forteller Dagbladet at hun ber om tre uker med brev og besøkskontroll for alle de tre siktede.

Høyre hånd 38-åringen blir av italienske myndigheter omtalt som «Krekars høyre hånd», en rolle han fikk etter at Krekar ble satt i fengsel i mars 2012.

I en pressemelding fra italienske myndigheter beskrives den siktede Fredrikstad-mannen som en ledende skikkelse, nummer to på rangstigen, i det de hevder er Krekars organisasjon.

Italienerne mener videre at Fredrikstad-mannen (38) har støttet Krekar både offentlig og i det skjulte, og at han til en viss grad overtok Krekars rolle i nettforumene gruppen har brukt etter at Krekar ble pågrepet. Han er ikke tidligere straffedømt, men PST kjente til mannen før italiensk politi tok kontakt i denne saken.

Benekter forholdene Italienerne mener den siktede har bidratt til radikalisering og han har spredt propaganda i Europa og Kurdistan. De mener også at han forsøkte å få tak i våpen som skulle brukes i «operasjoner i Europa», og at han sammen med Krekar har planlagt «skjulte operasjoner» i Kurdistan, kamuflert som hjelpearbeid. Italienerne mener det er avdekket at han var involvert i kidnappinger og utpressing av politikere i de kurdiske områdene i Irak.

- Han benekter forholdene og forstår ikke hva dette dreier seg om, sier 38-åringens forsvarer, advokat Truls Dramer, til NTB.
- Han har forklart at Krekar har vært en slags venn, om ikke nødvendigvis nå, sier Dramer.