Partygate-skandalen

Nå avgjøres Boris Johnsons skjebne

I 21-tiden blir det klart om den britiske statsministeren må pakke sakene som følge av et mistillitsforslag. Mandag har han gjort sitt beste for å unngå å møte på pressen.

KAN FÅ SPARKEN: Storbritannias statsminister Boris Johnson risikerer å måtte trekke seg som partiled... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved 19-tiden mandag kveld er 395 konservative parlamentsmedlemmer i gang med å stemme over mistillitsforslag mot Storbritannias statsminister, Boris Johnson.

Avstemningen skjer bak lukkede dører. Resultatet er ventet ved 21-tiden.

Får mistillitsforslaget flertall, må Johnson trekke seg som partileder og statsminister som følge av den såkalte partygate-skandalen, som rullet opp da det i vinter ble kjent at statsministeren og medlemmer av Det konservativt partiet hadde arrangert fester under pandemien.

Flere av festene ble holdt mens resten av samfunnet var stengt ned.

I et brev til partiets parlamentarikere, gjengitt av blant andre BBC, argumenterer Johnson med at han bør få fortsette. Han hevder at mistillitsforslaget er en gylden sjanse for partiet til å legge partygateskandalen bak seg.

– Jeg er helt overbevist om at vi kan forenes i dagene som kommer, vinne på nytt, gjenreise tilliten hos de 14 millionene som stemte på oss, og fortsette å tjene det landet vi elsker, skriver han.

Overlatt til seg selv

Samme dag som mistillitsavstemningen har Johnson gjort sitt for å unngå å treffe på pressen.

Det resulterte i en pinlig seanse da Estlands statsminister Kaja Kallas skulle besøke statsministeren i Downing Street mandag formiddag:

Vanligvis pleier Johnson å ta imot statslederen på dørtrappa, før de sammen poserer foran pressen med et håndtrykk. Da Kallas kom gående mot inngangsdøra, så det ut til at hun forventet nettopp dette.

Men istedenfor å bli tatt imot av Johnson, ble den Estlandske statsministeren stående alene og vente.

Bilder og videoer fra hendelsen viser en tilsynelatende forfjamset Kallas som til slutt poserer foran kameraene, før hun selv åpner døra og går inn i statsministerboligen:

FORFJAMSET OG ALENE: Estlands statsminister Kaja Kallas måtte vinke til pressen alene foran den symboltunge svarte døra i Downing Street mandag. Vanligvis kommer statsministeren ut for å ønske velkommen. Foto: REUTERS/Peter Nicholls
FORFJAMSET OG ALENE: Estlands statsminister Kaja Kallas måtte vinke til pressen alene foran den symboltunge svarte døra i Downing Street mandag. Vanligvis kommer statsministeren ut for å ønske velkommen. Foto: REUTERS/Peter Nicholls Vis mer

Kan bli fredet

Johnson har tidligere bedt om unnskyldning og sagt at han har lært leksa sin, men også understreket at han ikke visste at han begikk noe regelbrudd.

En talsmann for Johnson har sagt at han nå ser fram til avstemningen.

- Dette er en mulighet til å bli ferdig med måneder av spekulasjoner og gi regjeringen anledning til å sette en grense og gå videre, sier talspersonen.

RABALDER: Det går en kule varmt da Boris Johnson utspørres etter Sue Grays skandalerapport. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Politiet utstedte 126 bøter til 83 personer som politiet fant hadde brutt covid-19-regelverket, deriblant til Johnson, hans kone Carrie Johnson og finansminister Rishi Sunak.

Mistillitsavstemningen er hemmelig, og Johnson trenger bare simpelt flertall, altså 180 stemmer, for å vinne. Stemmene blir talt opp umiddelbart etter avstemningen.

Vinner han avstemningen, fredes han derimot mot en ny avstemning i ett år.

Får støtte

Like etter at mistillitsavstemningen ble kjent, skrev den britiske utenriksministeren Liz Truss på Twitter at hun støtter statsministeren.

- Statsministeren har min støtte 100 prosent i dagens avstemning, og jeg oppfordrer på det sterkeste andre partifeller til å støtte ham, skriver hun.

Finansminister Rishi Sunak og justisminister og visestatsminister Dominic Raab har også uttrykt støtte til Johnson.

Samtidig har tidligere utenriksminister og helseminister Jeremy Hunt tatt til orde for å felle Johnson på Twitter:

- Enhver som mener at landet vårt er sterkere, mer rettferdig og rikere når det ledes av konservative, bør ta inn over seg konsekvensen av ikke å gå inn for endring. Det vil være å gi landet til dem som ikke deler våre verdier. Valget i dag er endring eller tap. Jeg vil stemme for endring, skriver Hunt på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer