I TRØBBE: Leder for det sosialdemokratiske partiet i Sverige Håkan Juholt etterforskes av politiet. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
I TRØBBE: Leder for det sosialdemokratiske partiet i Sverige Håkan Juholt etterforskes av politiet. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIXVis mer

Nå avgjøres skjebnen for lederen av de svenske sosialdemokratene

Håkan Juholt etterforskes etter medieavsløringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk politi innledet for få dager siden en etterforskning av Juholt i forbindelse med at han er mistenkt for å ha mottatt for mye bostøtte.

Møtet fredag anses som et skjebnemøte for partilederen, som kun har sittet i et halvt år.

Det er imidlertid ikke ventet at Socialdemokraternas sentralstyre vil oppfordre Juholt til å gå av. Først vil de trolig avvente konklusjonene i den innledende etterforskningen.

Mange svenske journalister hadde fredag morgen samlet seg utenfor bygningen der møtet skulle innledes klokka 9.00. Juholt selv ankom like etter klokka 8.00

- Jeg skal gå inn til landsstyret og fortelle om min plan for det sosialdemokratiske partiet, sier Juholt til pressen utenfor partiets hovedkontor på Sveavägen i Stockholm.

Forstår kritikerne - Jeg forstår at det finnes de som i denne situasjonen ikke har tillit til meg. Jeg kommer til å trekke konklusjoner av det som har skjedd, sier Juholt.

Men han er likevel overbevist om at partiet støtter den kursendringen han har sørget for i partiet etter at han tiltrådte som leder.

På spørsmål om han blir sittende, svarer han at det er det medlemmene og velgerne som avgjør, men han innrømmer at saken mot ham har fått stor innvirkning, både på partiet og for ham selv.

Maktkamp? Presset mot Juholt kan også skyldes en intern maktkamp i hans eget parti. Det mener blant annet Daniel Suhonen, som er sjefredaktør i Socialdemokraternas eget tidsskrift Tiden. I et debattinnlegg i Svenska Dagbladet hevder han at det er de nyliberale kretsene i partiet som ønsker å bli kvitt Juholt.

Juholt er anmeldt for bedrageri og blant annet mistenkt for å ha tatt imot offentlig bostøtte for sin samboer som han ikke hadde krav på.

Han er ikke siktet, men politiet har satt i gang en innledende etterforskning for å finne ut om det er grunnlag for å reise sak.

Det er blitt stilt spørsmål ved om reglene har vært for uklare, og om det hele er en storm i et vannglass. Informasjonen om bostøtteordningen som Riksdagen har lagt ut på nettet, er nå endret.

(NTB)