Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

17. mai kan «regnbyen» Bergen bli Norges godværs-hovedstad

Nå avlyser meteorologene 17. mai-regnet i sør - men bare de heldigste får sol

Meteorologisk institutt gjør snuoperasjon om 17. mai-været.

HAR ALLEREDE STATSMINISTEREN: Nå kan bergenserne stikke av med det beste 17. mai-været også. Her er statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes og barna Ingrid og Erik under Grunnlovsjubileet på Eidsvoll 17.mai 2014. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
HAR ALLEREDE STATSMINISTEREN: Nå kan bergenserne stikke av med det beste 17. mai-været også. Her er statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes og barna Ingrid og Erik under Grunnlovsjubileet på Eidsvoll 17.mai 2014. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de som har forberedt seg på elendig 17. mai-vær får nå ekstra god grunn til å feire nasjonaldagen: Meteorologisk institutt har snudd helt om på sine regn-spådommer.

Eller som statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe sier det:

- Det er litt endringer i prognosene i positiv retning.

Medalje med bakside

Han kan ikke love sol fra skyfri himmel - ikke til så mange i hvert fall - men han og kollegene ser mye lysere på utsiktene enn det de gjorde i helga.

Så sent som i går var spådommen regn og atter regn.

- Nå ser det ut som om regnet passerer tidligere på dagen den 17. mai. Det ligger an til oppholdsvær over det meste av Sør-Norge, forteller Walløe til Dagbladet.

Men også denne medaljen har en bakside:

- Til gjengjeld får Nord-Norge besøk av dette regnet.

Sol på Sunnmøre

Allerede i morgentimene den 17. mai vil regnværet gi seg over Sør-Norge. Dessverre for folk i Nord-Norge vil det deretter bevege seg nordover. I kveldinga vil det nå Finnmark.

Forsida av akkurat den medaljen er at det nordpå blir fint den første delen av dagen.

- Er det noen i landet som får sol?

- Det blir i hvert fall mulig å få se sola på Nordvestlandet, sier Walløe, og forteller at temperaturen over hele Sør-Norge vil ligge rundt 12-15 grader - og enkelte steder rundt 18.

«Utmerket» i Bergen

Men tilbake til sola:

- På Nordvestlandet og kanskje også i Bergen kan det sprekke opp i løpet av ettermiddagen. Ettermiddagen blir den beste delen av dagen, sier Walløe.

Da Dagbladet spør om hvor han ville ha oppholdt seg 17. mai, hvis det bare var været som betydde noe, svarer han blant annet dette:

- Bergen tror jeg blir utmerket 17. mai. Det kan fort bli over 15 grader.

- Og til og med sol?

- Jeg tror ikke det blir mye av det, men på ettermiddagen kan det sprekke opp, sier Walløe.

I Oslo blir det derimot temmelig sikkert grått, mens Telemark, Buskerud og områdene vest for hovedstaden har en viss mulighet for sol.

I Tromsø blir det i år et ekstra spenningsmoment: Vil de 18 centimetrene med snø som lå der i morges ha smeltet innen nasjonaldagen?

I motsatt fall er det mulig at snøen regner bort utpå ettermiddagen den 17. mai.

Sol, men bikkjekaldt

På Svalbard er derimot sjansen lik null for at snøen skal forsvinne.

- Der blir det mye sol, fra klar, blå himmel, men kaldt, ned mot fem minusgrader, sier Terje Alsvik Walløe.

Vind blir det for øvrig lite av på 17. mai i det meste av landet, med et sannsynlig unntak for Nordland. Der kan det blåse opp litt, når regnværet passerer utpå formiddagen.