Nå avlyser Netanyahu samtalene med Obama

Skulle møte USAs president i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Israels statsminister Benjamin Netanyahu avlyser nå det planlagte møtet med president Barack Obama.

Det skjer etter at israelske kommandosoldater i natt angrep en internasjonal hjelpekonvoi på vei fra Kypros til Gaza. Minst ti av de om bord skal være drept. Ifølge al Jazeera er antallet døde aktivister oppe i 19. Det israelske forsvaret melder at sju av deres soldater er skadd.

Angrepet mot konvoien har vekket internasjonal fordømmelse og skapt diplomatisk krise.

Reiser hjem Det er ikke kommet noen offisiell begrunnelse for hvorfor Netanyahu ikke skal møte USAs president. Etter planen skulle de to statsoverhodene forberede neste runde i de indirekte, USA-ledete fredssamtalene.

I uttalelsen fra Israel heter det bare at statsministeren har valgt å reise hjem til Israel tidligere enn planlagt, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Netanyahu har vært i Canada siden fredag, for å gjennomføre samtaler med statsminister Stephen Harper.

Tidligere på dagen, på telefon fra Toronto, ga han sin fulle støtte til angrepet mot konvoien med aktivister og hjelpeforsyninger.

Aktivistene på «Frihetsflåten» var på vei til Gaza for å skape oppmerksomhet rundt den år gamle israelske blokkaden. Israel og Egypt innførte blokkaden etter at Hamas, som anses som en terrororganisasjon, tok kontroll over territoriet.

Motstanderne av blokkaden sier den urettmessig hardt har rammet Gazas 1,5 millioner.

Før konvoien dro fra Kypros søndag, hadde Israel bedt konvoien om ikke å bryte blokkaden og tilbudt å overføre lasten om bord til Gaza fra en israelsk havn.

Gransking En samlet verdensopinion krever full gransking av Israels aksjon mot den internasjonale flåten, skriver NTB.

- USA beklager dypt at liv gikk tapt og folk ble såret. Vi jobber nå for å få oversikt over omstendighetene rundt denne tragedien, sier William Burton, talsmann for Det hvite hus.

Norske myndigheter reagerer sterkt, og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier regjeringen er rystet over Israels angrep på fredskonvoien til Gaza.

- Et slikt angrep på sivile aktivister er helt uakseptabelt, sier Stoltenberg.

AVLYSER: Benjamin Netanyahu avlyser samtaler med Obama. Foto: REUTERS/Chris Wattie/SCANPIX
AVLYSER: Benjamin Netanyahu avlyser samtaler med Obama. Foto: REUTERS/Chris Wattie/SCANPIX Vis mer

Norge krever en uavhengig internasjonal gransking av hendelsen og at blokaden mot Gaza må oppheves. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har i møte med Ban Ki-moon bedt FN ta initiativ til en gransking.

- Israel har lagt et totalt lokk over nyheter fra området, noe som er sterkt urovekkende, og det er derfor en lang rekke forhold rundt denne hendelsen som vi ikke kjenner, sier Støre.

FN fordømmer FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er sjokkert over aksjonen.

- Jeg fordømmer denne volden. Jeg mener Israel raskt må gi en fullstendig forklaring, sier han. FNs sikkerhetsråd holder mandag et krisemøte for å diskutere bordingen.

Også Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair bruker ord som sjokk og beklagelse i omtalen av angrepet og understreker kravet om gransking. Palestinernes president mener drapene under bordingen av nødhjelpskonvoien til Gaza er en massakre.

- Vi anser dette for å være en massakre, og vi fordømmer den, sier en tjenestemann ved kontoret til president Mahmoud Abbas til palestinsk TV. Den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen, som har makten på Gazastripen, ber arabere og muslimer om å protestere foran israelske ambassader over hele verden. Israels ambassadører i en rekke land - blant annet Norge - er kalt inn på teppet for å forklare hva som skjedde under bordingen av konvoien.

Også EUs utenrikssjef Catherine Ashton ber om en gransking av hva som skjedde da israelske soldater bordet skipene. Hun sier at grensene til Gaza umiddelbart må åpnes for nødhjelp, andre varer og persontrafikk.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy anklager Israel for å uforholdsmessig maktbruk.

- Det må kastes lys over omstendighetene rundt denne tragedien som understreker hvor viktig det er å få i gang fredsprosessen igjen, heter det i en uttalelse. - Ingenting kan rettferdiggjøre denne typen voldsbruk, understreker utenriksminister Bernard Kouchner.

Fakta om «Frihetsflåten»:• En konvoi på seks skip med 10.000 tonn nødhjelp og flere hundre aktivister om bord la søndag fra kai på Kypros med kurs mot Gaza.

• Den ble tidlig mandag morgen stoppet av en israelsk militæraksjon. Det israelske forsvaret bekrefter at over ti passasjerer ble drept i sammenstøt under aksjonen mot skipene, ifølge israelsk TV var det minst 19.

• Organisasjonene bak nødhjelpskonvoien har døpt den «Frihetsflåten».

• Det er omkring 700 aktivister, politikere og nødhjelpsarbeidere om bord på skipene. Blant dem er elleve svensker, blant andre forfatteren Henning Mankell og riksdagsrepresentanten Mehmet Kaplan fra Miljöpartiet. Det var også tre nordmenn om bord, samt tyskere, briter, amerikanere, belgiere, nederlendere, grekere, irer og palestinere.

• Hensikten med aksjonen var å levere medisin og byggemateriale til befolkningen på Gazastripen, men også å minne verden på den «uakseptable situasjonen på Gazastripen» samt å vise innbyggerne at de «ikke er alene».

• Frihetsflåten er organiserte av Free Gaza Movement (FG), Den Europeiske Kampanjen for å avslutte beleiringen av Gaza (Ecesc), den tyrkiske muslimske hjelpeorganisasjonen Insani Yardim Vakfi (IHH), Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden og the International Committee to Lift the Siege om Gaza.

Kilder: Ritzau, Freegaza.org, Shiptogaza.se, NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer