Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå avslører Romney skattehemmelighetene

Tjente over 78 millioner i fjor. Men hvor mye betalte han i skatt?

FRIGIR SKATTEOPPGJØR: Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney ombord i kampanjeflyet sitt på vei til Las Vegas fredag. Foto: Charles Dharapak / AP Photo
FRIGIR SKATTEOPPGJØR: Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney ombord i kampanjeflyet sitt på vei til Las Vegas fredag. Foto: Charles Dharapak / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mitt Romney forsøker desperat å komme på offensiven igjen, etter at hans kampanjeomstart tanket fullstendig da 47 prosent-videoen ble offentliggjort.

I videoen omtaler Romney nær halvparten av amerikanske velgere i særdeles lite flatterende ordelag.

Det gjorde ikke saken bedre at ordene falt under en såkalt «fund raising dinner», et middagsselskap der støttespillere betalte 300 000 kroner for en aften med Romney.

Nå offentliggjør Romneys valgkampstab den styrtrike republikanske presidentkandidatens skatteoppgjør fra fjoråret, som viser at han betalte 14,1 prosent skatt.

- Gjør som faren din Tallene viser at Romney tjente formidable 13,7 millioner dollar - over 78 millioner kroner - og betalte 1,9 millioner dollar i skatt, ifølge Huffington Post.

I 2010 betalte Romney 13,9 prosent i skatt. Kritikerene, inkludert president Barack Obama, har bedt Romney offentliggjøre flere skatteoppgjør enn bare for de to siste åra.

Argumentet de slår i hodet på Romney, er at hans far, George Romney, offentliggjorde skatteoppgjør for de siste tolv årene da han forsøkte å bli republikansk presidentkandidat i 1968, og de mener junior bør gjøre det samme.

For å bøte på kritikken, og som et angrep på de som har hevdet at Romney enkelte år ikke har betalt skatt, velger den hardt pressede presidentkandidaten en mellomløsning.

Ifølge Wall Street Journal vil kampanjestaben hans også offentliggjøre et brev forfattet av rengskapsførere som har sett over Romneys skatteoppgjør for årene mellom 1990 og 2009. Oppsummert hevdes det at Romney har betalt skatt alle år.

Anklager fra demokratene Uttalelsene om skatteforhold 20 år tilbake er et forsøk på å dempe kritikken fra enkelte demokrater, særlig demokratenes senatsleder Harry Reid, som har påstått at Romney har vært nullskatteyter i ti år.

Reid siterer en anonym kilde som hevder han har jobbet i Romneys tidligere investeringsselskap Bain Capital, og Reid har nektet å oppgi kildens identitet.

Romney avviste påstanden, og har siden avslått å legge fram ytterligere skatteopplysninger for å hindre at demokratene får mer ammunisjon de kan fyre løse med.

Taktisk spill En politisk kommentator for Washington Post, Chris Cillizza, lanserer flere teorier om hvorfor Romney-kampanjen kommer med de omstridte skatteopplysningene akkurat nå.

Det ene er at Romney allerede har hatt en blytung uke. 47 prosent-videoen ble lekket mandag, og dagene som fulgte ble brukt til intensiv brannslukking. Grunnleggende politisk strategi, ifølge Cillizza, er å kjøre ut negative nyheter når du allerede er ute i hardt vær, slik at alt kan samles i en negative historie som du så kan legge bak deg.

Han påpeker også at skatteopplysningene ble sluppet på en fredag, og minner om frasen «Friday news dump». Dårlige nyheter bør slippes på en fredag, helst ganske sent, slik at folk flest er opptatt med det de skal gjøre i helgen, og mediene har lite ressurser til å gjøre mye ut av nyhetene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media