89 år siden Martin Luther King Jr. ble født:

Nå avsløres historien bak det berømte fengselsbrevet

Ble skriblet ned på gamle aviser og smuglet ut i 1963.

ELSKET OG HATET: I dag er det 89 år siden borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King Jr. ble født. Bildet er fra en av hans mange berømmelige taler, denne i Washington i august 1963, da han holdt sin berømte tale: Jeg har en drøm. Foto: Scanpix
ELSKET OG HATET: I dag er det 89 år siden borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King Jr. ble født. Bildet er fra en av hans mange berømmelige taler, denne i Washington i august 1963, da han holdt sin berømte tale: Jeg har en drøm. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag markerer mange amerikanere at landets mest kjente borgerrettighetsforkjemper og fredsprisvinner, Martin Luther King Jr, ble født for 89 år siden.

The Washington Post beskriver historien rundt det berømte Birmingham-brevet som King skrev etter at han ble fengslet for å ha vært hjernen bak den store demonstrasjonen til Washington i 1963. Brevet forsvarer og forklarer hvorfor ikke-voldelig motstand mot rasisme var nødvendig, ifølge King.

Sinna mot hvite moderate

Men det var ikke så enkelt å få skrevet brevet. Han fikk ikke papir eller mye annet på isolasjonscella, så King skrev sitt ikke-vold-budskap på gamle aviser. Her gikk King spesielt ut de såkalte «hvite moderate»:

«Jeg har kommet til den beklagelige konklusjonen om at Ku Klux Klan og andre hvite-borgere-grupper ikke er de største hindringene for negre, men de hvite moderate», skrev King, og viste til at denne gruppen forståsegpåere som var enige med de svartes mål, men som hele tiden sa at «tiden ikke er inne, ennå».

Brevet ble smuglet ut av Kings isolasjonscelle av Kings rådgiver, men det var ett problem: Ingen skjønte hva King hadde skrevet, inntil presten Wyatt Tee Walker klarte å forstå Kings håndskrift, ifølge The Washington Post.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer