- Nå begynner akt to i dramaet

Den norske FN-rådgiveren Robert Mood får snart vite om han skal tilbake til Syria.

NYTT OPPDRAG  Generalløytnant Robert Mood er ferdig som Kofi Annans rådgiver, men et nytt oppdrag i Syria kan være rett rundt.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
NYTT OPPDRAG Generalløytnant Robert Mood er ferdig som Kofi Annans rådgiver, men et nytt oppdrag i Syria kan være rett rundt. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et resulasjonsforslag fra FNs sikkerhetsråd om å sende 30 observatører til Syria, kan komme allerede i dag.

Samtidig har opposisjonsgrupper i landet oppfordret til massedemonststrasjoner etter fredagsbønnen i ettermiddag.

Det betyr en stor prøve for det Generalmajor Robert Mood kaller en skjør våpenhvile i Syria. Mannen som har vært Kofi Annans høyre hånd som rådgiver for FN og den Arabiske Ligas spesialutsending til Syria, var i dag innom Norge.

Snarvisitt USA står bak resulasjonsforslaget som kan bli lagt frem allerede på formiddagen i dag New York-tid. Om FN sender en observatørstyrke til landet venter Mood at han vil vende tilbake til landet han er forelsket i, for å lede observatørene i arbeidet mot varig fred.

- Norge stiller meg til disposisjon. Min rolle da vil være betinget situasjonen på bakken. Dette er en dramatisk skillevei for Syria. Nå begynner akt to i dramaet, og vi håper at partene fortsetter i det politiske sporet de har forpliktet seg til, sier Mood til Dagbladet.

I forslaget som er oppe i sikkerhetsrådet ligger et krav om at observatørene skal kunne reise fritt over hele landet uten forvarsel. Kina og Russland har tidligere lagt ned veto mot resolusjonsforslag i sikkerhetsrådet, det er derfor knyttet stor usikkerhet til om forslaget vil bli godtatt.

- Kritisk tidspunkt Mood mener det vil være avgjørende for at våpenhvilen skal holde at situasjonen nå blir fulgt opp tett.

- Det er på ingen måte over i Syria, sier han.

Observatørene vil jobbe tett på situasjonen i bakken for å skape dialog mellom mylderet av opposisjonsgrupper, som ikke nødvendigvis er enige, men som Mood opplever kommuniserer mer med hverandre nå enn tidligere.

Stolt Etter seks hektiske dager med endeløse forhandlinger og lite søvn, ble Kofi Annans sekspunktsplan godkjent av regimet i Syria. I følge Mood må dette være en av Kofi Annans største prestasjoner.

- Å be folk legge ned våpen når de  har mistet familie og kamerater i angrep kun dager før er svært krevende. Noe av det som har gjort at vi har lykkes er at vi har lagt frem en plan som involverer Assad-regimet. Samtidig som regimet ser at det er et voldsomt press fra det internasjonale samfunnet, sier Mood.

Mood vil si at våpenhvilen som ble innført natt til torsdag 12.april foreløpig har blitt holdt. Selv om det har vært har vært voldsutbrudd også etter våpenhvilen ble innført, er Mood forsiktig optimist.

- Jeg opplevde regimet og opposisjonsgruppene i Syria som oppriktige når de gikk med på å legge ned våpenene. Syria vært fanget i en voldsspiral, av den typen som avler mer vold, og jeg tror de nå ønsker å gå inn i et nytt spor, sier FN-rådgiveren.

HASTER: Tidligere generalsekretær Kofi Annanhar bedt FNs sikkerhetsråd om å få på plass et mandat for  å sende en observatørstyrke til Syria så fort som mulig.  (Foto:AP/Vahid Salemi)
HASTER: Tidligere generalsekretær Kofi Annanhar bedt FNs sikkerhetsråd om å få på plass et mandat for å sende en observatørstyrke til Syria så fort som mulig. (Foto:AP/Vahid Salemi) Vis mer