Boligprisene: Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets ser at den nye boliglånsforskriften begynner å vise seg i boligpristallene. Foto: Are Haram / Fiansavisen
Boligprisene: Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets ser at den nye boliglånsforskriften begynner å vise seg i boligpristallene. Foto: Are Haram / FiansavisenVis mer

Boligprisene

Nå begynner de nye reglene å virke på boligprisene?

- Jeg spår ikke et krakk, men sannsynligheten for et krakk er større nå, sier NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisene steg med 0,7 prosent nominelt og 0,3 prosent sesongjustert i mars 2017, viser ferske boligpristall for mars.

- Det er godt på nedsiden av det vi bruker å se i mars, sier adm. dir. Christian Vannervold Dreyer i Eiendom Norge. Han legger til at det også er en mer moderat start på året enn vanlig.

Fra mars i fjor til mars i år steg boligprisene med 11,7 prosent, ned fra 13 prosent for en måned siden.

I Oslo steg boligprisene med 22,4 prosent i samme periode, ned fra 24 prosent for en måned siden.

Boligforskriften virker?

Med virkning fra og med 1. januar i år strammet regjeringen inn boliglånsforskriften, og dette vil ifølge DNB Markets trolig også virke avdempende på boligprisveksten fremover.

- Effekten av forskriften kan begynne å vise seg i pristallene i mars og april, når finansieringsbevisene som ble gitt før innstramningene (med tre måneders gyldighet) ikke lenger er gyldige. Det er spesielt det nye LTI-kravet, som sier at boliglån ikke kan overstige 5 ganger brutto inntekt, som ventes å dempe utlånsveksten til husholdningene og dermed også boligprisveksten, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

Hun peker på et notat fra Norges Bank, som viser at hele 18 prosent av boligkjøpere i 2014 brøt med dette kravet på landsbasis. I Oslo brøt 23 prosent av boligkjøperne med kravet.

- Siden Oslo-markedet vokste raskest i fjor, og siden Oslo også har fått en innstramning av egenkapitalkravet på sekundærbolig (fra 15 til 40 prosent) og mindre rom til å avvike fra kravene (den såkalte «fartsgrensen» er redusert fra ti til åtte prosent), er usikkerheten om prisutviklingen videre størst her, fortsetter DNB-økonomen.

- Betydelig innstramning

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets gjentar budskapet fra tidligere denne uken.

- Vår vurdering er at boligprisveksten blir dempet en del dette året. Gitt den svært sterke veksten gjennom fjoråret, har nok mange av husholdningene tatt ut mye av effekten av rentekuttene fra Norges Bank. Men ettersom Norges Bank er tilbakeholdne med å kutte renten ytterligere, får vi ikke en tilsvarende renteeffekt én gang til, sier han.

Gonsholt Hov er også spent på å få se hvor sterk effekten er av innstramningen av boliglånsforskriften.

- Skal vi tro bankene, har forskriftsendringen ført til en betydelig innstramning, sier han, og viser til Norges Banks siste utlånsundersøkelse.

Handelsbanken-økonomen advarer samtidig mot å trekke bastante konklusjoner på bakgrunn av dagens tall.

- Det er vanskelig å sesongjustere tallene for mars og april, på grunn av den bevegelige påsken. (...) Vi får heller konkludere når vi har fått sett mars-og april-tallene under ett, sier Gonsholt Hov.

Ikke krakk, men…

NHOs tall viser klar boligprisvekst ut 2019, men den nye sjeføkonomen, Øystein Dørum, som kommer fra DNB, tror ikke helt på disse tallene.

Boligprisveksten avtar bare forsiktig i NHOs nye prognoser. Selv i 2019 tyder tallene på 7 prosent prisvekst nasjonalt.

Dørum medgir i Finansavisen i dag at han er litt skeptisk til disse tallene, som er basert på beregninger i modellen NAM (Norwegian Aggregate Model). Dette er en rent mekanisk «robot»-modell, som pussig nok også LO bruker nå.

– Vi kommer fra en periode hvor boligprisene har steget mye, så hvis du estimerer på bakgrunn av dette, gir modellen ganske sterk boligprisvekst også fremover, sier Dørum og antyder at han i kommende prognoser kan komme til å drive mer «håndspåleggelse», altså skjønn i tillegg til rene modellprognoser, sier han Finansavisen.

Han peker også på at boligprisene i Oslo har steget med 24 prosent det siste året, og at dette harmonerer dårlig med fundamentale forhold.

– Da er risken økende for at dette smeller, men antagelig ikke nå. Nå er vi inne i en oppgangskonjunktur, men når neste sjokk kommer, og virkemidlene er sløvere enn nå…, jeg spår ikke et krakk, men sannsynligheten for et krakk er større nå, sier han til Finansavisen.

Flere økonominyheter

- Planlagte rentehevinger avblåses
Oslo kan være i faresonen ......
- Hyttemarkedet er all-time high om dagen