Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå begynner kampen om de konservative kristne

Sarah Palin, Michelle Bachmann og Tim Pawlenty kan kapre Huckabees velgere.

 STILLER IKKE:  Mike Huckabee kom lørdag med beskjeden USA ventet på: Han stiller ikke i presidentvalget. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
STILLER IKKE: Mike Huckabee kom lørdag med beskjeden USA ventet på: Han stiller ikke i presidentvalget. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere pastoren Mike Huckabee var sammen med Mitt Romney en av favorittene i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, iallfall om vi skal tro meningsmålingene.

Men Huckabee lyttet til hjertet, og i hjertet følte han at han ikke kunne stille opp denne gangen. Den beskjeden ga han direkte på Fox News i går.

- Alle faktorene sier at jeg burde gjøre det, men hjertet sier nei, og da er det den avgjørelsen jeg må ta, sa Huckabee i sitt ukentlige program på den konservative TV-kanalen.

Den dypt kristne politikeren fortalte at han har tenkt på dette i lang tid. En prosess med bønner og refleksjon førte ham til avgjørelsen han nå har tatt.

- Skuffer mange - Jeg vet at jeg kommer til å skuffe mange som jeg elsker. Det smerter meg. Men jeg vet at avgjørelsen min kommer til å glede like mange som ikke er så glad i meg, sier Huckabee.

 KLART FOR PALIN?  Sarah Palin kan komme til å kapre flere kristne stemmer nå. Foto: (AP Photo/Ed Andrieski)
KLART FOR PALIN? Sarah Palin kan komme til å kapre flere kristne stemmer nå. Foto: (AP Photo/Ed Andrieski) Vis mer

Til tross for at det var Huckabee og Mitt Romney som ledet an i meningsmålingene, trenger gårsdagens hendelse slettes ikke å bety økt støtte til Romney.

Kampen om Huckabees velgermasse, de evangelistiske kristne som ga drivkraft til valgkampen hans i 2008, kommer til å starte for fullt nå.

Amerikanske medier spekulerer i det vide og brede på hvem som vil tjene på Huckabees nei. Det må være kandidater som kan trekke konservative kristne, og flere trekker fram tidligere Minnesota-guvernør Tim Pawlenty som en av de som vil tjene på dette.

Bachmann kan stille Andre mulige kandidater som kan tjene på dette er ifølge amerikanske medier skikkelser som Michele Bachmann og Rick Santorum. Bachman er en ruvende skikkelse i Tea Party-miljøet, men vil trolig få problemer med å kapre sentrumsvelgere.

En rådgiver av Bachman sier for øvrig til New York Times at det er mer sannsynlig at hun vil stille nå som det er klart at Huckabee ikke gjør det.

 KONSERVATIV:  Tim Pawlenty kan trekke til seg flere av Huckabees velgere. Foto: REUTERS/Brian Snyder
KONSERVATIV: Tim Pawlenty kan trekke til seg flere av Huckabees velgere. Foto: REUTERS/Brian Snyder Vis mer

Heller ikke Santorum vil være helt stuerein for de mer liberale, blant annet som følge av hans klare standpunkt når det gjelder homofili. Han var ute på frierjakt kort tid etter at Huckabee hadde trukket seg.

- Jeg har i lang tid sett opp til Huckabee og hans evne til å snakke om de kritiske problemene USA står overfor. De av oss som tror på verdien av livet og familien kan aldri få nok allierte, og jeg er takknemlig for at guvernør Huckabee har hjulpet til med å fronte disse sakene, sier han.

Duket for Palin? Men det er flere som kan tjene på Huckabees avgjørelse. New York Times trekker fram tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin, men det er ikke sikkert at hun faktisk vil stille.

«Huckabees avgjørelse om å ikke stille, gjør trolig at veien er åpen for Palin, en selverklært «bibeltroende kristen», dersom hun kaster seg inn i kampen», skriver avisa.

Tapet av Huckabee kan uansett være betydelig for republikanerne, selv om det i lang tid har virket som om han ikke ville stille.

 KANDIDAT:  Mitt Romney har ledet an på meningsmålingene sammen med Huckabee. Foto: REUTERS/Rebecca Cook
KANDIDAT: Mitt Romney har ledet an på meningsmålingene sammen med Huckabee. Foto: REUTERS/Rebecca Cook Vis mer

- Hadde guvernør Huckabee stilt, er det ingen tvil om at han ville ha vært blant favorittene i valgkampen, sier Newt Gingrich til CBS News. Han stiller selv i kampen om å bli Barack Obamas motkandidat.

- Han kjenner våre saker inn og ut, og han kjenner våre folk siden han er en av dem, sier Richard D. Land, en av lederskikkelsene i babtistforeningen sør i USA.

 TEA PARTY-HELT:  Michelle Bachmann kan tjene på Huckabees nei. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
TEA PARTY-HELT: Michelle Bachmann kan tjene på Huckabees nei. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media