Nå begynner letingen etter lik

Alle frykter hva de vil finne i New Orleans når vanner forsvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det tunge arbeidet med å lete etter døde har så vidt kommet i gang i New Orleans. Ei drøy uke etter orkanen ligger trolig tusenvis av lik i det skitne flomvannet. Redningsmannskapene har måttet konsentrere seg om de levende.


Nå er det største hullet i flomvernet rundt byen tettet, og ingeniørene har begynt å pumpe vann tilbake til innsjøen. New Orleans\' myndigheter frykter hva som vil komme til syne når vannstanden synker.

- Det kommer til til å bli grusomt, og det vil vekke nasjonen opp igjen, sier borgermester Ray Nagin til tv-stasjonen NBC.

Forlatt by

Evakueringen av New Orleans har vært preget av fullstendig kaos, men nå har de aller fleste kommet seg ut av byen. Ifølge politiet er det mindre enn 10 000 innbyggere igjen. Mange av dem nekter å dra, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi er nødt til å overtale dem til å dra. Det er ikke trygt her, sier Ray Nagin - og peker på at det brune vannet som har fylt byen er giftig.

Nå skal spesialutrustet mannskap ut for å lete etter de mange som ligger døde i det forurensede flomvannet. Ingen vet hvor mange som har omkommet, men det anslås at minst 10 000 mistet livet bare i delstaten Louisiana. Så langt er 71 funnet.

Tidkrevende

HVOR MANGE DØDE LIGGER HER? Ingen vet før hvert enkelt hus er undersøkt. Foto: SCANPIX/REUTERS
HVOR MANGE DØDE LIGGER HER? Ingen vet før hvert enkelt hus er undersøkt. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

USAs sikkerhetsminister Michael Chertoff understreker at letingen og innsamlingen av lik vil bli «svært vanskelig», og at det vil ta lang tid før man får et noenlunde sikkert dødstall.

- Det kommer til å bli et ulykkelig antall, sa Chertoff under en tale i går.

- Vi må forberede landet på hva som kommer nå. Vi kommer til å finne alle de døde, og det blir så ille som man kan forestille seg.

Hærens ingeniørkorps, som arbeider med å tømme området for flomvann, anslår at det vil ta minst 80 dager før alt vannet er borte fra de hardest rammet områdene.

Tar imot de døde

Det arbeides nå med å opprette oppsamlingsenheter som kan ta imot og identifisere omkomne. Mange lik har ligget så lenge i vannet at de vil være totalt ugjenkjennelige, og eksperter må bruke DNA, fingeravtrykk og tannavstøp for å slå fast hvem de en gang var.

De første kjølebilene har allerede kommet til St.Gabriel utenfor Louisiana-byen Baton Rouge, der et område på størrelse med en fotballbane gjøres om til et midlertidig likhus, skriver avisa New York Times.

Over hundre rettsmedisinske eksperter vil jobbe på spreng etter hvert som omkomne blir funnet.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å behandle hver enkelt omkommet med så mye respekt og verdighet som overhodet er mulig under disse omstendighetene, sier talsmann Bob Johannessen på vegne av Louisianas helsemyndigheter.

Kan ta imot 5000

Mottaket i St.Gabriel kan i utgangspunktet ta imot inntil tusen omkomne.


Kapasiteten kan imidlertid utvides til å ta imot inntil 5000 ofre for det som kan være en av landets verste naturkatastrofer gjennom tidene.

Så langt har likhuset mottatt 23 døde. Ingen aner hva det endelige tallet blir, eller hvor lang tid det vil ta.

DØDEN ER OVERALT: New Orleans er forvandlet til en nærmest folketom spøkelsesby. Døde flyter i gater og kanaler.
FORLATER KATASTROFEN: Lynwood Doronslet (69) evakuerer til fots fra en av forstedene til New Orleans.
BYDELER I BRANN: Til tross for oversvømmelsene mangler New Orleans\' brannvesen vann i hydrantene. De har i tillegg få mannskaper, og få muligheter til å slukke branner.