Nå begynner matstreiken

Det blir streik ved flere store matvarelagre fra i morgen tidlig etter at meklingen i grossistoppgjøret brøt sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange dagligvarebutikker vil dermed ikke få tilkjørt viktige varer.

- Jeg må bare meddele at det ikke var mulig å legge fram noe forslag som partene kunne enes om. Det har derfor ingen hensikt å fortsette, sa meklingsmann Dag Nafstad en drøy time før meklingsfristen utløp i kveld.

Hovedproblemet var arbeidstakernes krav om et eget tarifftillegg på 1,4 prosent for fagorganiserte. Dette kravet ble blankt avvist av arbeidsgiverorganisasjonen Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Sammenbruddet i meklingen var ventet. En drøy time før meklingsfristens utløp belaget partene i grossistoppgjøret seg på streik. Håpet om en løsning i tolvte time var syltynt.

Arbeidstakerorganisasjonene sier de har sett seg grundig lei på gratispassasjerer som får akkurat de samme godene uten å betale fagforeningskontingent. Fire av ti transportarbeidere er ikke organisert.

En streik vil i første omgang omfatte rundt 700 arbeidstakere fra arbeidstidens begynnelse onsdag morgen. Østlandet og Agder/Rogaland vil merke følgene av streiken hardest. På Østlandet er det butikkene i Norgesgruppen (Kiwi, Joker, Meny, Ultra og Spar) og Rema 1000 som etter hvert får mindre tørrvarer i hyllene.

I Agder og Rogaland er det ICA og Rimi som får problemer. Butikkene i Coop-kjeden (Prix, Obs og Coop) berøres ikke av streiken. Her er de ansatte organisert i Handel og Kontor, som ikke omfattes av meklingen.

Melk, brød og ferskvarer blir levert som vanlig, mens typiske tørrvarer som mel, sukker og supper er blant det som ikke blir kjørt ut. Uavhengige butikker blir ikke rammet.

Streiken kan fort bli utvidet. De organiserte har varslet at ytterligere 200 tas ut mandag, mens HSH rasler med lockout. Det tar fire dager fra et slikt varslet blir gitt, til det trår i kraft.

(NTB)

KLART FOR STREIK: Kanskje smart å hamstre litt mat?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer