Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå begynner saken mot Bhatti

Er han en tikkende bombe som planla å sprenge ambassader i Oslo? Følg rettssaken i bildet over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svarene vil avhenge av hvem man spør. Mandag starter Oslo tingrett behandlingen av straffesaken mot den terrortiltalte 30-åringen. Sammen med to medtiltalte - skal Arfan Qadeer Bhatti svare på de alvorlige anklagene.

Andreas Bog Kristiansen (28) og Ibrahim Øzbabacan (29) er sammen med Bhatti tiltalt i terrorsaken.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har etterforsket saken og statsadvokat Kristian Nicolaisen, aktor, mener de tre mennene - med Bhatti som hovedmann - har utført og planlagt terror i Oslo.

Bhatti er tiltalt for å ha skutt mot synagogen i Oslo. Øzbabacan skal ha hjulpet ham, ved å fingere et alibi med hjelp av Bhattis mobil.

Andreas Bog Kristiansen skal etter påtalemyndighetens oppfatning - sammen med Bhatti - planlagt å sprenge både USA og Israels ambassade i Oslo i lufta.

- Farlig

Selv om det er tre tiltalte i terrorsaken, dreier saken seg i virkeligheten om Arfan Qadeer Bhatti.

De siste 15 åra har politiet i Oslo jaktet på Bhatti, uten større hell. Politiet har hele tiden ment at den nå 30 år gamle mannen av pakistansk bakgrunn og med norsk statsborgerskap, har vært en av de mest innflytelsesrike og farligste mennene i Oslos underverden.

Nå begynner saken mot Bhatti

Til tross for at politiet har ment at Bhatti har vært sentral i en rekke alvorlige kriminalsaker, har etterforskerne bare ganger to klart å bevise at han var innblandet.

Han ble som ung gutt dømt for knivstikking, noen få år seinere ble han funnet skyldig i en skyteepisode. Da ble han ilagt en sikringsdom.

Rettspsykiaterne har konkludert forskjellig. Fra at han er frisk til at Bhatti er direkte livsfarlig.

Islamist

Først etter at Arfan Qadeer Bhatti valgte å stå fram i Dagbladet 26. august 2002, ble PST interessert i ham. I intervjuet fortalte han om sitt forhold til islam, og kom med klare synspunkter på vesten.

• Les intervjuet: - Jeg lever for islam, og hater norske verdier

Han sa blant annet:

«Mine tanker er hos mine muslimske brødre som kjemper mot hinduer, jøder og amerikanere som undertrykker mitt folk».

I det samme intervjuet sa 30-åringen, som er født i Norge, også:

«Jeg lever nå for islam! Jeg har mye sympati for mine muslimske brødre».

Og:

«I Norge har dere homser i toppstillinger, til og med i regjeringen. Homofile får adoptere barn! Pedofile og voldtektsforbrytere blir beskyttet i fengslene. Dere kaller Norge et kristent verdisamfunn. Hvordan kan nordmenn kalle dette verdier? På Ila landsfengsel beskytter fengselsvesenet pedofile og drapsmenn som har myrdet og misbrukt småbarn. Hvilket samfunn er det dere vil ha?».

Dagbladet har fått bekreftet at det var dette intervjuet som fikk alle alarmklokker til å ringe i PST.

Ingen tyster på Bhatti

Det ordinære politiet har jaktet på Bhatti i årevis. Det spesielle var at ingen tystet på Bhatti

I det kriminelle miljøet er det en kjent sak at kriminelle sladrer på hverandre til politiet. Men uansett hva politiet i Oslo forsøkte på var det ingen som hadde noe å fortelle om Arfan Qadeer Bhatti.

Det kan selvfølgelig ha en enkel forklaring. Bhatti hadde ikke gjort noe galt.

Den forklaringen er lite sannsynlig.

Faktum er at Bhatti har en utrolig posisjon i den kriminelle underverden.

Han nyter enorm respekt, og det er ingen som våger å «kødde med ham».

For noen år siden var Bhatti tiltalt i en voldssak sammen med den fryktede Shahid Rasool. Ingen av vitnene fortalte noe om Bhatti, men de la ikke skjul på detaljene om Rasool.

Gjenger

Arfan Qadeer Bhatti var ikke gamle gutten da han begynte å vanke sammen med medlemmene i den fryktede innvandrergjengen «Young Guns». Han ble én av de sentrale medlemmene i den kriminelle gjengen. Men etter noen år trakk han seg ut av dette miljøet.

Om han sluttet med kriminalitet er et helt annet spørsmål.

Bhatti har de siste åra opparbeidet seg et rykte og en enorm respekt i det kriminelle miljøet.

Bhatti kjenner folk i de fleste kriminelle miljøer. De siste åra har han blitt sett på som en slags kriminell «freelancer», uten direkte tilknytning til et spesielt miljø.

Parallelt med at terrorjegerne fra det hemmelige politiet overvåket han, forsøkte etterforskerne fra kriminalpolitiet å samle beviser mot Bhatti.

Flere ganger trodde kriminalpolitiet at de var nær et gjennombrudd, men bevisene holdt ikke.

Det er også eksempler på at spaningen til Politiets sikkerhetstjeneste ga Bhatti alibi for kriminelle handlinger kriminalpolitiet forsøkte å knytte ham til.

I lange perioder har han oppholdt seg i Pakistan, hjemlandet til foreldrene.

Tatt i Tyskland

Sommeren 2006 - mens PST hadde full overvåking av Bhatti - ble han arrestert under fotball VM i Tyskland. Etterforskere fra det tyske sikkerhetspolitiet arresterte Bhatti utenfor den nordtyske byen Lübeck.

I bilen fant Bundesnachrichtendienst (BND) våpenmanualer og fryktet et terroranslag. Etter kort tid ble Bhatti løslatt. Spanere fulgte ham da videre til Berlin, via Budapest til Kosovo. Der møtte han blant annet Princ Dobroshi som tidligere er straffedømt i Norge.

Bhatti kjenner alle. Han har et imponerende kontaktnett, og alle som betyr noe i disse miljøene vet hvem Arfan Qadeer Bhatti er.

Mange har et stereotypt bilde av kriminelle. Bhatti passer på ingen måte inn, slik kriminelle ofte framstilles.

Han er høflig, velartikulert og morsom å snakke med. Og kan være usedvanlig sjarmerende, noe flere av vitnene i saken helt sikkert vil vitne om.

- Ytringer ikke straffbart

Advokatene John Christian Elden og Arild Holden skal forsvare Bhatti. De velger å være ytterst varsom med å kommentere saken før selve rettssaken starter.

- Min klient er en mann med en ballast fra ungdommen, men derfra til en terrortiltale er det et langt skritt, sier Elden.

- Erkjenner Bhatti straffskyld?

- Han erkjenner ikke straffskyld for terrorisme på noen som helst måte, og mener at hans tanker og ytringer ikke skal belegges med straff, sier Elden.

TERRORIST?: Arfan Qadeer Bhatti nekter straffskyld.
FORSVARER: John Christian Elden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling