Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå begynner snart Trump byggingen av muren. Det kan utrolig nok bli en gullgruve for Mexico

- Byggingen av den omstridte muren langs grensa mot Mexico vil begynne i løpet av få måneder, sier president Donald Trump.

OMFATTENDE PROSJEKT: Hvis USAs nyvalgte president Donald Trump får viljen sin vil han bygge en mur langs grensen til Mexico for å hindre flere migranter fra å komme inn i USA. CNN har regnet ut hvordan muren skal løses, hvor lang tid arbeidet vil ta og hva prosjektet vil koste. Ifølge deres eksperter kan Trump akkurat rekke å bygge en mur under sin... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump lover onsdag at hans drøm om en «ugjennomtrengelig, fysisk, høy, mektig og vakker» mur, som skal stagge innstrømningen av ulovlige innvandrere, blir en realitet.

Et amerikansk konsulentfirma mener imidlertid at prosjektet kan vise seg å bli en gullgruve for nettopp dem Trump ønsker å holde ute av USA.

Tidligere i kveld signerte Trump en presidentordre, som i praksis er klarsignalet for å bygge den mye omtalte muren mot Mexico. Samtidig sier USAs president at byggingen trolig vil starte innen noen få måneder.

- Så raskt vi kan, så raskt vi rent fysisk kan gjøre det. Jeg vil si i løpet av måneder. Planleggingen begynner straks, sier Trump i et intervju med ABC News.

I intervjuet, som blir sendt på tv natt til torsdag norsk tid, fastholder Trump at Mexico vil få regninga for muren som skal bygges langs den 3 200 kilometer lange grensa, skriver NTB.

- Jeg sier bare at det vil bli betalt. Det vil skje på et eller annet vis, kanskje et komplisert vis, sier Trump i intervjuet.

- Ironisk

Men byggingen av muren kan i første omgang vise seg å få konsekvenser Trump ikke har tenkt på. Den store vinneren i forbindelse med prosjektet vil trolig bli meksikanske arbeidere og byggefirmaer, ifølge amerikanske eksperter.

Konsulentfirmaet Gleeds Worldwide anslår at byggearbeidet vil kreve en enorm arbeidsstyrke på 40 000, som vil bruke rundt fem år å fullføre prosjektet. Flesteparten av disse arbeiderne vil bli hentet fra den meksikanske siden av grensa, mener selskapet.

- Det vil være en viss ironi i å la meksikanere bygge den (muren). Det vil nok bli en blandet arbeidsstyrke (med både meksikanere og amerikanere, red.am), men meksikansk arbeidskraft er mye billigere, sier Gleeds-sjef Richard Steer, til The Guardian.

Presidenten har gitt ulike tall for høyden på muren - de varierer mellom 9 og 17 meter. Når i tillegg muren skal stikke flere meter ned i jorda, innebærer det at enorme mengder betong vil trenges.

Steer mener at denne betongen vil bli levert av meksikanske selskaper, som slår sine amerikanske konkurrenter ned i støvlene når det kommer til pris.

- Fullstendig latterlig

AKTER IKKE Å BETALE:  Mexicos president Enrique Peña Nieto har uttalt at han ikke har noen intensjoner om å betale for Trumps mur. Bildet ble tatt da de to møttes i Mexico i fjor høst. Foto: Edgard Garrido / Reuters / NTB Scanpix
AKTER IKKE Å BETALE: Mexicos president Enrique Peña Nieto har uttalt at han ikke har noen intensjoner om å betale for Trumps mur. Bildet ble tatt da de to møttes i Mexico i fjor høst. Foto: Edgard Garrido / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Analytikere ved Bernstein investment undersøkte lokasjonen til samtlige sementleverandører i nærheten av grensa, og konkluderte med at det meksikanske firmaet Cemex ligger best an til å sikre seg kontrakten med amerikanske myndigheter.

- Selv om prosjektet virker fullstendig latterlig for oss, så representerer det en stor mulighet for selskapene som er involvert i byggingen. Cemex fremstår som best posisjonert, sier en Bernstein-analytiker i en forskningsrapport for investorer, ifølge The Guardian.

Aksjene i det meksikanske selskapet har steget med 130 prosent det siste året, og nådde sitt høyeste punkt på over åtte år i dag, mens investorer ventet på nyheter fra Trump, skriver avisa.

- Vil bli bra for Mexico

Den totale prislappen på prosjektet blir også betydelig. Trump selv anslår mellom 80 og 100 milliarder kroner, men anslag fra fagfolk er gjennomgående høyere, bl.a. pga. vanskelig terreng og ekspropriasjon av privat grunn; Washington Post regner med at sluttprisen blir over 200 milliarder kroner.

Mesteparten av disse pengene kommer til å ende i lomma på meksikanske firmaer og arbeidere, mener Gleeson.

I det første tv-intervjuet etter innsettelsen, går Trump faktisk et stykke i å love at Mexico også vil tjene på muren.

- Det jeg gjør, er bra for USA. Det kommer også til å bli bra for Mexico. Vi ønsker et svært stabilt, svært solid Mexico, fortsetter han.

VANSKELIG: Donald Trump har sagt han skal bygge en mur mot Mexico. Men er det mulig? CNN har reist langs grensa for å finne svaret. Video: CNN. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling