Nå behandler vi kjæledyrene vår for kreft

Dyrebeskyttelsen synes det er godt å se at folk bruker stadig mer penger hos veterinærene.

BLE FRISK: Dobermannen Urziel fikk diagnostisert beinkreft da han var 2,5 år. - Nå er han helt frisk og er glad og fornøyd. Men jeg hadde ikke gjort det for enhver pris, bare om den hadde sjanser for å overleve, sier eieren Alexander Olsen fra Bergen. Foto: Paul S. Amundsen
BLE FRISK: Dobermannen Urziel fikk diagnostisert beinkreft da han var 2,5 år. - Nå er han helt frisk og er glad og fornøyd. Men jeg hadde ikke gjort det for enhver pris, bare om den hadde sjanser for å overleve, sier eieren Alexander Olsen fra Bergen. Foto: Paul S. Amundsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske kjæledyreiere bruker stadig mer penger på behandling av kjæledyrene sine, for å mer tid sammen med dyret som etter hvert har blitt å regne som et familiemedlem.

– På generelt grunnlag bruker norske kjæledyreiere mer penger på behandling av dyrene. Vi ser også en økning i antall kreftbehandlinger, forteller veterinær og fagsjef Ellef Blakstad i Veterinærforeningen.

– Kreftbehandling er et vidt begrep. Vi har lenge fjernet svulster på dyr, og i takt med utviklingen på det medisinske området er det nå flere metoder tilgjengelig.

Veterinær Kjetil Dahl ved Oslo dyreklinikk har kreftbehandling av dyr som hovedområdet, og har også sett en mangedobling i antall behandlinger, men poengterer at de fleste dyr som blir behandlet for kreft dør av sykdommen.

– Cellegiftbehandling blir bare vanligere og vanligere i Norge, sier han.

Et typisk tilfelle uten komplikasjoner varer fra fire til seks måneder, og koster mellom 20 000 til 25 000 kroner. Men behandlingen kan koste opptil 60 000 kroner, får Dagbladet opplyst, alt etter type behandling og lengde på den.

–  Det er stor variasjon i prisene fra klinikk til klinikk, sier veterinær ved Eiker dyreklinikk, Torstein Jaran Knive.

Forlenger livet
– 80-90 prosent av alle dyrene dør av sykdommen, men man forlenger som regel livet med 10 prosent, sier Kjetil Dahl ved Oslo dyreklinikk.

10 tegn på kreft hos hund og katt

• En unormal hevelse som ikke går bort og fortsetter å vokse.
• Sår som ikke gror.
• Vekttap.
• Nedsatt appetitt.
• Blødninger eller utflod fra kroppsåpninger.
• Ubehagelig lukt.
• Problemer med å spise og
svelge.
• Dårlig kondisjon eller svakhet.
• Varig halthet eller stivhet.
• Vanskeligheter med pust, urinering eller avføring.

Kilde: The Veterinary Cancer Society/
Stiftelsen Forskningsfondet Kreft hos hund

Han forklarer at det betyr omtrent ett år, ettersom gjennomsnittsalderen til hunder er ti år.

– De fleste dyreeierne ser på det som et godt resultat, men det er jo mange som er uenige også, sier Dahl.

Dyrebeskyttelsen i Norge ser på utviklingen som et godt tegn.

– Det å behandle kjæledyret for kreft er like naturlig som om det skulle vært ethvert annet familiemedlem. Det er klart man vil gjøre det man kan for å forlenge et liv, slik at man kan få mer tid sammen, sier informasjonsansvarlig Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen.

– For man ser tendenser på det motsatte også, der folk har et bruk og kastforhold til dyr. Det er godt å se den andre enden av skalaen også.

Danskene advarer
I Danmark er det også blitt stadig mer vanlig å betale store summer for behandling av sine kjæledyr. Lotte Brink i Dyrenes Beskyttelse i Danmark advarer i avisa Berlingske Tidende mot å menneskeliggjøre dyr, og er betenkelige med behandlingsformen.

Veterinær Torbjørn Jaran Knive er blant fagfolkene som er skeptiske til denne behandlingen av dyr:

– Det som er betenkelig med denne typen behandlinger er at man forlenger dyrets liv i kanskje seks til tolv måneder, men at man kan ikke gi noen garanti. Det er en ganske smertefull og langvarig behandling med mye bivirkninger. Det kan ikke sammenliknes med en antibiotikakur, og da kan man jo begynne å diskutere poenger, sier Knive til Dagbladet.

- FORLENGER LIVET: Veterinær Kjetil Dahl driver kreftbehandling av dyr på Oslo dyreklinikk. - Man forlenger som regel livet med ti prosent, sier han. Her med kongepuddelen Lennart. Foto: Henning Lillegård
- FORLENGER LIVET: Veterinær Kjetil Dahl driver kreftbehandling av dyr på Oslo dyreklinikk. - Man forlenger som regel livet med ti prosent, sier han. Her med kongepuddelen Lennart. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer