Nå ber de om åtte ukers fengsel for Krekar

Mullaen ble dømt til fem års fengsel mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mulla Krekar ble mandag dømt til fem års fengsel for flere trusler - blant annet rettet mot norske politikere.

Mullaen anket dommen på stedet og er i prinsippet fortsatt en fri mann. Men i går ble han pågrepet i leiligheten sin og i ettermiddag framstilles han for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Det var et stort sikkerhetsoppbud rundt tingretten, noe det også var da Krekar ble pågrepet i går. Mullaen ble ført inn i retten av fire betjenter, og holdt tommelen opp og smilte da han kom inn i rommet.

PST ber om åtte ukers fengsling for Krekar, mens forsvarerteamet ventes å kreve ham løslatt. Forsvarer Arvid Sjødin hevdet i går at pågripelsen hadde politiske føringer bak seg.

Ukjent med PST-beskrivelsen Mulla Krekar kjenner seg ikke igjen i de beskrivelsene Politiets sikkerhetstjeneste la til grunn for pågripelsen.
- Vi har mottatt en såkalt påtegning fra PST, der de har gjengitt det de mener er en gjerningsbeskrivelse. Jeg har oversatt dette tilbake til Krekar på engelsk - som ikke er hans førstespråk - og han sier han ikke kjenner seg igjen i det som står i påtegningen, sier forsvarer Brynjar Meling til NTB.

Han understreker at han kun har snakket med Krekar på telefon etter pågripelsen på Tøyen i Oslo tirsdag. Krekar er siktet for terrortrusler og trusler mot vitner, henholdsvis paragraf 147a og 132a i straffeloven. Vitnetruslene skal være rettet mot de tre kurderne Krekar mandag ble dømt for å ha truet med drap. Denne dommen ble anket på stedet. Meling sier beskrivelsene PST har gitt av truslene er noe vage.

Nye trusler Umiddelbart etter dommen mandag begynte spekulasjonene å gå om hvorvidt han kom til å bli pågrepet eller ei.

Krekar skal ha kommet med en rekke uttalelser som er blitt oppfattet som trusler både under og etter straffesaken der han ble dømt for flere trusler om drap og terror.

Ifølge Aftenposten skal truslene blant annet ha vært rettet mot norske interesser i utlandet.

Kan settes i varetekt Ettersom dommen mot ham ennå ikke er rettskraftig er Krekar i prinsippet en fri mann til tross for fengselsstraffen. Det har vært spekulert på om Krekar ville bli satt i varetekt, noe det nå er opp til Oslo tingrett å avgjøre.

Det kan være flere grunner til varetektsfengsling:

Truslene som skal ha blitt framsatt etter rettssaken, sammenstøtet med en TV2-journalist i kanalens lokaler i går og at en Krekar på frifot støter allmennhetens rettsfølelse.

 I RETTEN:  Mulla Krekar på plass i Oslo tingrett før han blir begjært varetektfengslet i åtte uker.
I RETTEN: Mulla Krekar på plass i Oslo tingrett før han blir begjært varetektfengslet i åtte uker. Vis mer

Ett av tiltalepunktene har en strafferamme på 15 år, noe som åpner for varetekt etter sistnevnte grunnlag.