Nå ber islamister myndighetene om hjelp til å få komme hjem

- Det var ikke dette vi kom hit for, fortviler IS-kriger i Syria.

VIL HJEM: En IS-kriger fotografert i Mosul under framrykkingen i juni. Flere titalls britiske islamistkrigere i Syria forsøker nå å få komme hjem til moderlandet. Dagbladet får bekreftet at også norske islamister prøver å få myndighetenes hjelp til å slippe unna krigen. Foto: NTB scanpix
VIL HJEM: En IS-kriger fotografert i Mosul under framrykkingen i juni. Flere titalls britiske islamistkrigere i Syria forsøker nå å få komme hjem til moderlandet. Dagbladet får bekreftet at også norske islamister prøver å få myndighetenes hjelp til å slippe unna krigen. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere titalls britiske islamistkrigere i Syria forsøker nå å få komme hjem til moderlandet, melder The Times.

Dagbladet får bekreftet at også norske islamister prøver å få myndighetenes hjelp til å slippe unna krigen.

Desperat En mann som sier han representerer totalt 30 islamistkrigere kontaktet nylig en britisk forskergruppe og ba om hjelp. De 30 er tilknyttet terrorgruppa Den islamske stat (IS). De unge mennene trodde de skulle kjempe mot president Bashar al-Assad - men endte med å slåss mot andre opprørsgrupper i Syria.

Via sosiale medier kontaktet mannen forskere ved forskningsinstituttet ICSR i London - et insitutt som er kjent for sin forskning på radikale miljøer. Mannen spurte:

- Vi reiste hit for å bekjempe regimet, men i stedet har vi drevet gjengkrig. Det var ikke dette vi kom hit for. Om vi reiser hjem vil vi havne i fengsel - men nå tvinges vi til å slåss. Hvilke alternativer har vi?

Dette skal være den første gangen noen av de over 500 britiske statsborgerne som har reist til Syria og Irak har forsøkt å få hjelp til å komme hjem.

Nordmenn vil hjem Dagbladet er kjent med at det også i Norge er hyppig diskutert i det radikale islamistiske miljøet at islamistgrupper i Syria er blitt kjempende mot hverandre - og ikke mot regimet. Den desidert mest slagkraftige av disse gruppene er IS.

Flere norske islamister har skrevet på Facebook at de ikke har noen planer om å returnere til Norge. Men PST bekrefter at noen også vil få hjelp til å reise hjem.

- Noen få personer med norsk tilknytning har kontaktet norske myndigheter og bedt om hjelp til å komme seg ut fra Syria, bekrefter informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overfor Dagbladet.

Fikk behandling Dagbladet er kjent med familier til nordmenn som har sluttet seg til Den islamske stat (tidligere kjent under navnet ISIL) har bedt norske myndigheter om hjelp til å komme seg ut fra det borgerkrigsherjede landet.

Familien til en ikke etnisk norsk mann fra Fredrikstad som ble skutt i Syria, ba om hjelp fra norske myndigheter. Han fikk hjelp, og kom tidligere i år til slutt hjem til Norge, hvor han ble behandlet for skuddskader.

Dagbladet får også bekreftet at Utenriksdepartementet (UD) har fått henvendelser fra noen få. Problemet til norske myndigheter er at det nærmest umulig å hjelpe de som har sluttet seg til terrorgruppa ut av Syria. Norske myndigheter kan først aktivt hjelpe de som vil hjem, etter at de har kommet seg over grensa til Tyrkia.