BER OM BEVIS: Syrias president, Bashar al-Assad, går hardt ut mot anklagene om gassangrepet, i et intervju med franske Le Figaro. Foto: REUTERS / SANA / NTB Scanpix
BER OM BEVIS: Syrias president, Bashar al-Assad, går hardt ut mot anklagene om gassangrepet, i et intervju med franske Le Figaro. Foto: REUTERS / SANA / NTB Scanpix Vis mer

Nå ber Syrias president om ett eneste bevis på at landet gasset sitt eget folk

Sier i intervju at han «ikke ser logikken» i at de selv skulle stå bak nervegassangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Syrias president, Bashar al-Assad, ber den vestlige verden komme med «ett eneste bevis» på at syriske myndigheter selv sto bak nervegassangrepet som tok livet av mer enn 1400 mennesker 21. august.

Det er blant andre USA som siden angrepet har hevdet av Assad gasset sitt eget folk med det som skal ha vært nervegass, som tar livet av et menneske på bare ti minutter.

- Overfor sitt eget folk - De som anklager, må komme med bevis. Vi har utfordret USA og Frankrike til å komme med selv det miste bevis. Barack Obama og François Hollande (Frankrikes president, red.journ.) har ikke klart å komme med noe, selv overfor sitt eget folk, sier al-Assad i et intervju med den franske avisa Le Figaro.

Han sier til avisa at han ikke ser logikken i at Syria selv skulle gasse sitt eget folk.

- Si at vårt militære ønsker å bruke masseødeleggelsesvåpen ... Ville det være mulig å gjøre det i et område hvor vi selv er lokalisert og hvor våre egne soldater ble såret av våpnene, slik som FN-inspektører har notert seg når de har besøkt sykehusene hvor folk ble behandlet? Hvor er logikken? spør al-Assad.

- Lunta vår blir kortere Hva vil være ditt svar hvis militæret går til angrep på landet ditt? spør Le Figaros journalist i det ferske intervjuet.

- Midtøsten er en kruttønne, og lunta vår blir kortere og kortere. Vi må ikke bare snakke om den syriske responsen, men også hva som vil skje etter det første angrepet. Ingen vet hva som vil skje. Vi kommer alle til å miste kontrollen over kruttønna når den eksploderer. Kaos og ekstremisme vil bryte ut, sier han.

Etter angrepet 21. august, har det til stadighet kommet fram nye, grufulle detaljer om hvordan det som skal ha vært nervegass, dreper et menneske:

- Musklene spenner seg, men man klarer ikke å slappe av. Så opplever man muskelspasmer, og mens rykningene blir mer og mer krampeaktig kommer det slim ut av nese og munn og du ender opp i et krampeanfall på bakken. Folk overlever ikke dette, sa seniorforsker Charles Blair ved Federation of American Scientists (FAS) til Washington Post.

Aktivister har siden angrepet selv samlet bevis for det de hevder er svaret på at regimet sto bak angrepet.

- Vi blir utryddet med giftig gass mens de drikker kaffe og sitter inne på sine hoteller, sa aktivisten Bara Abdelrahman til nyhetsbyrået Reuters.

- Regimet brukte nervegass Fredag kveld kom en rapport som USAs utenriksminister John Kerry oppfordret alle til å lese. Rapporten er ifølge amerikanerne basert på en rekke ulike etterretningsmetoder, og hevder at kildene er uavhengige.

«Den amerikanske administrasjonen vurderer med høy grad av sikkerhet at den syriske regjeringen utførte et angrep med kjemiske våpen i Damaskus-forsteder 21. august 2013. Vi vurderer videre at regimet har brukt nervegass i angrepet,» står det i rapporten.

Rapporten slår også fast at Syrias president Bashar al-Assad er den endelige beslutningstakeren når det gjelder landets kjemiske våpenprogram og at medlemmer av dette programmet er nøye utvalgt for å sikre lojalitet og sikkerhet.

- Små jenter og gutter Barack Obama mener USA ikke lenger kan stå og se på urolighetene i det krigsherja landet. Dagen etter rapporten ble omtalt, lørdag, sa Obama at han ønsker å gå til militære angrep mot Syria.

- Små jenter og gutter ble gasset i hjel av sin egen regjering, sa Obama under pressekonferansen, og la til at amerikanske soldater selv ikke vil sette sine føtter i landet, men ville holde den syriske regjeringa ansvarlig på andre måter.

Se Obama orientere om sitt ønske om å angripe Syria, i videoen i denne saken. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer