URO: Volden i Syria er eskalerende for hver dag som går, og nå ber opprørerne om flyforbudsone. Her stiger røyken fra et oljeraffineri i Homs, etter at et rør ble sprengt i lufta. Foto: Reuters/SANA/Scanpix
URO: Volden i Syria er eskalerende for hver dag som går, og nå ber opprørerne om flyforbudsone. Her stiger røyken fra et oljeraffineri i Homs, etter at et rør ble sprengt i lufta. Foto: Reuters/SANA/ScanpixVis mer

Nå ber syriske opprørere om flyforbudsone

Her er argumentene for at det internasjonale samfunnet bør gripe inn. Men russerne står i veien for at Norge bidrar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syrias president Bashar al-Assad og hans styrker har drept mer enn 4000 personer siden opprøret startet for ni måneder siden. Til tross for sterke advarsler og sanksjoner fra det internasjonale samfunnet, eskalerer konflikten dag for dag.

Opposisjonslederne har bedt om støtte fra det internasjonale samfunnet og mener en flyforbudsone kunne vært en god løsning. Oberst Riyad al-Asad, som leder opposisjonsstyrken Free Syrian Army (FSA), har vært klar på at de ønsker en flyforbudsone over Syria.

- Dilemma Syria-kjenner Kai Kverme ved Universitetet i Oslo mener man nå står overfor et dilemma ettersom Assad-lojale styrker hver eneste dag skyter mot sitt eget folk, samtidig som at man er redd for en destabilisering i regionen.

- Man er veldig i tvil om hvordan man kan stoppe voldsbruken. Det internasjonale samfunnet må hele tiden veie dette opp mot frykten for destabilisering, sier Kverme til Dagbladet.

- Det er derfor lite som tyder på at NATO vil bruke militær makt - ennå, sier han videre.

Midtøsten-ekspert og frofessor Dilshod Archilov ved Universitetet i Øst-Tennessee er enig med Kverme, men mener en flyforbudsone hadde vært svært viktig for sivile i Syria.

- Det kunne i beste fall gjøre det mulig for opposisjonen å starte et omfattende angrep mot Assad. Dette ville økt moralen og selvsikkerheten til det syriske folk, sier Archilov til International Business Times.

Han bemerker at en stor utfordring er at opposisjonen ikke har et hovedkvarter.

- I Libya var det en klar linje mellom vest (Tripoli) og øst (Benghazi), som gjorde en flyforbudsone meningsfylt for å beskytte sivile og opposisjonens bevegelser, sier Archilov.

Utfordring: Russland og Iran Han lister opp følgende betingelser som må innfris for at en flyforbudsone kan settes inn i Syria:

• Opposisjonen, Syrias nasjonalråd (SNC) og Free Syrian Army (FSA), må organisere seg og deretter be om internasjonal anerkjennelse.
• En organisering av syriske opprørere i Nord-Syria vil være avgjørende. Avhopperne må begynne å styre styrkene sine nordorver.
• Tyria og Den arabiske liga må være enige om betingelsene rundt en flyforbudsone.
• FN, USA, EU og NATO må støtte flyforbudsonen.
• En sterk og modig stemme i det internasjonale samfunnet er avgjørende.
• Russland og Iran må håndteres.

Syria-kjenner Kai Kverme mener Russland kan være en faktor som vil fungere som den ultimate bremsekloss for at det internasjonale samfunnet griper inn i Syria.

- Iran og Russland kompliserer dette. Russland har sagt tydelig i fra at de ikke vil ha noen militær løsning i FN-regi, og da får man ikke FN-mandat. Da vil mange falle bort, blant annet Norge, sier Kverme.

- En drapsmann Sitausjonen i Syria har naturligvis også vært valgkampmat i USA. Den fremtredende republikanske presidentkandidaten Rick Perry har i intervju med TV-kanalen Fox News vært klar på at han ville innført en flyforbudsone over Syria om han hadde vært president, uten å bruke spesielt med tid på å vente på FN.

Temperaturen i det internasjonale samfunnet har også økt i tempo med eskaleringen i konflikten i Syria.

Israels president Shimon Peres omtaler i dag president Assad som en drapsmann, og hinter til at det internasjonale samfunnet må gripe inn som vi gjorde i Libya.

- Verden har bestemt - sammen med den arabiske verden - å gripe inn når en leder begynner å drepe sine egne innbyggere, sier han i et intervju med CNN.

DREPER SINE EGNE: Syrias president Bashar al-Assad (t.h), her sammen med forsvarsminister Ali Habib (i midten) og stabsjef Daoud Rajha. Foto: Reuters/Sana/Scanpix
DREPER SINE EGNE: Syrias president Bashar al-Assad (t.h), her sammen med forsvarsminister Ali Habib (i midten) og stabsjef Daoud Rajha. Foto: Reuters/Sana/Scanpix Vis mer