Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå ber vi om at en ny Mandela blir født, det er for mye kaos her

Sør-Afrika topper voldsstatistikk og arbeidsløsheten er skyhøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JOHANNESBURG (Dagbladet): Så fort du lander på sør-afrikansk jord, er det en ting som går igjen på radio, i avisene, i minibanken eller på t-skjorter: Til tross for at Nelson Mandela døde i sitt hjem torsdag kveld, er han til stede overalt.

- Velkommen til Sør-Afrika. Her er vi alle egentlig triste, samtidig som jo Madiba (kallenavnet på Mandela, journ.anm) var en gammel mann som har levd lenge. Hvor mange folk her i Sør-Afrika blir 95 år? Nesten ingen. Og han som har sittet i fengsel og blitt torturert og alt. Mandela har levd et langt og fantastisk liv, og vi er stolte. Dra nå ut i byen og bli med i feiringen, sier en svært taletrengt og imøtekommende passkontrollør på den internasjonale flyplassen i Johannesburg.

Mandela-feber Byen er i Mandela-feber. Radiokanalene har hele tida program om «Tata Madiba». Tata betyr far og Madiba er kallenavnet til den nylig avdøde 95-årige frigjøringshelten.

Fullformat-avisa City Press har over 40 sider med Mandela-dekning.

Sunday Times ligger like bak. På minibankene lyser det «Farvel, Tata (betyr far). Du har fått en hel nasjon full av håp. Fred være med deg».

- Vi feirer vår storhet og legende, Tata Madiba. Vi håper også på at en ny Mandela blir født. Det er ikke mange som han, men vi trenger ham, sier familiefaren Justice Sadiki fra Pretoria, som ligger rundt halvannen times kjøretur unna. Han har allerede vært utenfor huset der Mandela bodde og døde i Johannesburg to ganger. I går tok han også med barna sine.

IMITERER: Den 52-årige sangeren Kevin Noah (rød genser i midten) har gjort det til sin spesialitet å imitere Nelson Mandela. "Ingen er født til å hate andre. Takk, takk, fred være med dere alle", sier han til alles forlystelse Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
IMITERER: Den 52-årige sangeren Kevin Noah (rød genser i midten) har gjort det til sin spesialitet å imitere Nelson Mandela. "Ingen er født til å hate andre. Takk, takk, fred være med dere alle", sier han til alles forlystelse Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil at de skal oppleve dette her. Det er historie som jeg ønsker at de skal oppleve - og lære noe av. Mandela har betydd enormt for oss, sier han.

- Korrupte politikere Huset til Mandela og hans tredje kone Graca Machel er nå valfartssted, og ligger i bydelen Honton i Johannesburg. Inntil 1994, da Mandela ble president, ville ikke Justice og barna hans hatt mulighet til å gå her. Bydelen var kun for landets hvite. Så er det også flest svarte som er og feirer arven etter Mandela disse dagene.

- Han har betydd enormt for oss. Nå handler det bare om at vi klarer å følge hans ord. Du vet, politikerne i dag er ikke som han. Zuma (dagens president, journ.anm) og de andre tenker bare på å berike seg sjøl. Vi trenger en ny Mandela, sier Amanda Maroto (21).

Hun har med seg tvillingene Queen og Lerato på seks år, som danser og synger og smiler i gata utenfor Mandelas bolig.

-Jeg håper de får bukt med kriminaliteten og arbeidsledigheten snart, sier hun så.

Vold og voldtekt Arbeidsledigheten i Sør-Afrika er offisielt på rundt 25 prosent, men antas å være langt høyere. Kanskje så høy som 40 prosent, hvis du tar med alle dem som har gitt opp å søke jobb. I tillegg blir rundt 50 personer drept i Sør-Afrika hver dag. Og knapt noe sted i verden voldtas flere kvinner.

På hjørnet sitter 66-årige Magogo Regina Sibeko (66) og selger Mandela-suvenirer. Hun har opplevd apartheid på kroppen, og var i sin tid livredde for den hvite delen av befolkningen i Sør-Afrika.

STOLT: Forfatter og sjef i den sør-afrikanske kringkastingen, Yvonne Kgame (52), var i går utenfor Nelson Mandelas hus. - Mandela var vår største lærer, og vil alltid leve blant oss, sier hun. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STOLT: Forfatter og sjef i den sør-afrikanske kringkastingen, Yvonne Kgame (52), var i går utenfor Nelson Mandelas hus. - Mandela var vår største lærer, og vil alltid leve blant oss, sier hun. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er lykkelig, og vil alltid være takknemlig når det gjelder Mandela og alt han gjorde for oss svarte. Samtidig er det mye som går i negativ retning. Det er så mye kidnapping av biler, drap og vold her. Du kan ikke gå ut om natta lenger, og hvis du gjør det, må du være beredt på å bli angrepet og kjempe tilbake, sier hun og fortsetter:

- Sånn sett er jeg glad for at min mor ikke får oppleve dette. Det har blitt alt for mye krim. Vi må ha en ny Mandela. Vi drømmer om det, sier Sibeko.

ETT FOLK: Familien Aitchison og Dickinson møtte i går fulltallige opp for å hylle Nelson Mandela. - Han har gjort oss til ett folk. Vi elsker ham og er her for å støtte familien, sier Jason Dickinson (9). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ETT FOLK: Familien Aitchison og Dickinson møtte i går fulltallige opp for å hylle Nelson Mandela. - Han har gjort oss til ett folk. Vi elsker ham og er her for å støtte familien, sier Jason Dickinson (9). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer