Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå beskyttes denne av loven

Fem dyrearter og tre plantearter får status som prioriterte arter.

Foto: Olaf Leillinger/Wikimedia Commons
Foto: Olaf Leillinger/Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har vedtatt de første prioriterte artene etter naturmangfoldloven. På denne måten vil regjeringen bidra til at artene og deres genetiske mangfold blir ivaretatt på lang sikt og at artene forekommer i levedyktige bestander i sine naturlige utbredelsesområder.

Til sammen åtte arter blir prioritert. Det er fugleartene dverggås og svarthalespove, insektartene elvesandjeger, eremitt og klippeblåvinge, og planteartene dragehode, honningblom og rød skogfrue.

- Dagens vedtak innebærer en ny milepæl i norsk naturforvaltning. For første gang får vi nå skreddersydde regler for aktiv ivaretakelse av arter gjennom bærekraftig bruk slik at plantene har et sted å vokse opp og at dyrene har et sted å leve. Vi har aldri tidligere hatt regler som sikrer en så klar kobling mellom artene og deres leveområder, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Det skal utarbeides handlingsplaner for de prioriterte artene. I tillegg etablerer regjeringen en tilskuddsordning som utgjør 14 millioner kroner for inneværende år. Ordningen skal finansiere aktiv skjøtsel og tiltak knyttet til de prioriterte artene.

De åtte aktuelle artene er klassifisert som kritisk truet, sterkt truet eller sårbar på norsk rødliste for arter 2010.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media