Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå bevegser askeskyen seg bort fra Norge

Alt tyder på at flytrafikken innenlands ikke rammes. Men asken går mot Svalbard.

SLIK BEVEGER ASKEN SEG: I dag og i morgen vil askeskyen bevege seg som vist på dette kartet, ifølge meteorologiske undersøkelser. KART: London Volcanic Ash Advisory Centres
SLIK BEVEGER ASKEN SEG: I dag og i morgen vil askeskyen bevege seg som vist på dette kartet, ifølge meteorologiske undersøkelser. KART: London Volcanic Ash Advisory Centres Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den nye askeskyen fra Island som i går kveld rammet flytrafikken i Nordsjøen, er nå på vei bort fra fastlands-Norge. Fortsatt er det stengt for helikopterflygninger fra Bergen og Stavanger, men ambulanseflygninger kan foretas.

- I går kveld og fram til midnatt beveget askeskyen seg langs kysten og noe innover land fra Stadt til Østfold. Men rundt midnatt snudde askeskyen og er nå på vei bort fra Norge, sier flykonsulent Johannes Rundhaug i Meteorologisk Institutt.

Asken ligger fremdeles helt på grensen til at luftfarten i Norge kan bli stengt, men alt tyder nå på at vi har kjempeflaks og slipper dette.

Rundt klokken 18 i dag vil all aske være borte fra fastlandet, mener Rundhaug.

- Helikoptertrafikken fra Bergen og Stavanger er stengt fram til klokken 14. Deretter vil det bli tatt nye vurderinger, sier Marit Kvarum, kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet.

Svalbard rammes

Den nedre delen av askeskyen som ligger nær kysten, flytter seg nå nord-østover, mens øverste delen av askeskyen flytter seg vestover.

- En del av asken er på vei i retning Svalbard og ser ut til å nå land mot kvelden, sier Rundhaug til Dagbladet.


Luftfarten til og fra Nordsjøen er fortsatt stengt på grunn av aske, men øvrige flygninger går som normalt, melder Sindre Ånonsen, pressesjef i Avinor.


Askeskyen ligger nå langs svenskekysten inn mot Svinesund, ned mot deler av Tyskland, Nord-Frankrike, Danmark og over deler av England. Irland ser ikke lenger ut til å være rammet.

Asken fra den aktive vulkanen på Island stoppet rundt 1 000 flyavganger i Storbritannia og andre deler av Nord-Europa i går. Storbritannia og Nederland ble verst rammet, ifølge Eurocontrol, som har ansvar for flytrafikken i Europa.

Åpnet i London I går ble flyplasser over store deler av Storbritannia og Irland stengt på grunn av asken. De to store flyplassene Heathrow og Gatwick i England ble i går kveld åpnet for trafikk, men fra Heathrow ble det likevel meldt om forsinkelser og mulige kanselleringer på grunn av restriksjoner i luftrommet.

All trafikk inn og ut av Amsterdam ble kansellert i går morges, og flyplassen var stengt i flere timer. Schipol åpnet igjen i går ettermiddag, men melder at det vil ta tid før flytrafikken kommer i rute igjen.

Flyplasser i Skottland og Irland var også stengt i går på grunn av askeskyen, men flyplasser i Irland vil trolig være åpen igjen i dag, ettersom landet nå går klar fra askeskyen.

Rundt klokken 08.30 tirsdag morgen hadde Eurocontrol foreløpig ikke kommet med en oppdatering over flytrafikken i Europa siden i går. Da ble det meldt om lave askekonsentrasjoner i Europa, med forventninger om at skyen skal oppløse seg delvis i dag.

ASKESKYEN I GÅR: Slik så det ut i luftrommet over vulkanen Eyjafjallajokull på Island i går. FOTO: REUTERS/Ingolfur Juliusson
ASKESKYEN I GÅR: Slik så det ut i luftrommet over vulkanen Eyjafjallajokull på Island i går. FOTO: REUTERS/Ingolfur Juliusson Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!