Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå blir alle mistenkte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Georg Apenes i Datatilsynet har dessverre rett i sin observasjon om at vi i kampen mot terrorspøkelset er i ferd med å få en fullstendig uthuling av personvernet. I forlengelsen av denne utviklingen trues det grunnleggende syn i vår sivilisasjon på individet som ukrenkelig og beskyttet mot overgrep fra myndighetene side. Fullmaktene til politiet, etterretningsorganer og militæret utvides stadig på bekostning av lovlydige, uskyldige borgeres rettigheter til privatlivets fred. Det system av overvåkings- og kontrollinngrep som nå er under oppbygging, kan svært enkelt omdannes til et undertrykkingsregime som setter ytringsfrihet, politisk valgfrihet og retten til fri meningsdannelse til side.

 Inngrepene begrunnes som nødvendige i den pågående kampen mot terrorister. Prosessen skjøt fart i ukene etter terrorangrepene mot New York og Washington i 2001. Daværende justisminister i USA, John Aschcroft, beordret framlagt alt departementet hadde liggende av kontrolltiltak og forslag til inngrep som tidligere var blitt avist. Dette materialet ble samlet i en diger pakke som fikk navnet The Patriot Act. Loven ble bulldosert gjennom i Kongressen og motstanderne ble stemplet som landsforrædere. Loven påvirker nå stadig mer av lovgivningen i andre vestlige land, også vårt eget.

 De ferskeste tiltakene kommer gjennom EU-systemet som er i ferd med å vedta et direktiv som pålegger tele- og data-bedrifter i medlemslandene å lagre data om all trafikk i sine systemer i minst to år. Kombinert med andre sofistikerte søke- og overvåkingssystemer som USA allerede driver delvis i hemmelighet, gjør slike data det mulig i framtiden i løpet av sekunder å lage omfattende profiler på de aller, aller fleste av oss.

 Unntaket fra overvåkingen blir først og fremst terrorister og andre kriminelle som bevisst og planmessig selvsagt vil omgå denne gigantiske trålen som er mindre egnet til å fange forbrytere enn til å kontrollere lovlydige borgere. Vårt beste forsvar mot terror er å forsvare et samfunn bygget på individets ukrenkelighet. Når kontrollentusiastene bryter dette ned, er det i virkeligheten de som hjelper terroristene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!