Nå blir alle mistenkte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Direktør Georg Apenes i Datatilsynet har dessverre rett i sin observasjon om at vi i kampen mot terrorspøkelset er i ferd med å få en fullstendig uthuling av personvernet. I forlengelsen av denne utviklingen trues det grunnleggende syn i vår sivilisasjon på individet som ukrenkelig og beskyttet mot overgrep fra myndighetene side. Fullmaktene til politiet, etterretningsorganer og militæret utvides stadig på bekostning av lovlydige, uskyldige borgeres rettigheter til privatlivets fred. Det system av overvåkings- og kontrollinngrep som nå er under oppbygging, kan svært enkelt omdannes til et undertrykkingsregime som setter ytringsfrihet, politisk valgfrihet og retten til fri meningsdannelse til side.

 Inngrepene begrunnes som nødvendige i den pågående kampen mot terrorister. Prosessen skjøt fart i ukene etter terrorangrepene mot New York og Washington i 2001. Daværende justisminister i USA, John Aschcroft, beordret framlagt alt departementet hadde liggende av kontrolltiltak og forslag til inngrep som tidligere var blitt avist. Dette materialet ble samlet i en diger pakke som fikk navnet The Patriot Act. Loven ble bulldosert gjennom i Kongressen og motstanderne ble stemplet som landsforrædere. Loven påvirker nå stadig mer av lovgivningen i andre vestlige land, også vårt eget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer