- Nå blir alt rippet opp

STEINKJER (Dagbladet): - Jeg er forbannet. Det er grotesk at samfunnet kan la en sånn person gå løs, sier Torbjørn Lie. Han er far til dobbeltdrapsmannens første offer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle vet at en person som har tatt livet av et annet menneske, har gått over en terskel. Har du gjort det en gang, så kan du gjøre det en gang til, sier Lie til Dagbladet.

Han er opprørt over at mannen som tok livet av hans 19 år gamle datter i Namsos 25. januar 1987, nå har tatt livet av ei 11 år gammel jente i Steinkjer.

Slo med hammer

- Det er forferdelig tragisk. Vår familie ble langt på vei ødelagt av drapet på min datter, så jeg kan tenke meg hvordan den drepte 11-åringens familie har det i dag, sier Lie.

Datteren ble slått i hodet med en hammer og kvalt med ei veskereim. Drapsmannen ble dømt til ti års fengsel og ingen sikring. Rettspsykiaterne konkluderte med at han ikke hadde mangelfullt utviklede og/eller varig svekkede sjelsevner i den grad at det var fare for nye straffbare handlinger av alvorlig karakter.

- Hard og kynisk

- Jeg sa til dommeren at han burde fått en langt hardere straff. Alle som så ham i retten, måtte forstå at han burde vært idømt sikring. Det er grotesk at samfunnet ikke kan ta vare på sånne personer, sier Torbjørn Lie.

- Jeg håper de tar vare på ham nå, da, legger han til.

Det var i går ettermiddag det første drapsofferets familie fikk vite at drapsmannen hadde drept på nytt. De reagerte med vantro hjemme i Nærøy kommune i Namdalen.

- Vi sitter her og klarer nesten ikke å snakke. Hele bygda reagerer på det som har skjedd.

Torbjørn Lie opplevde drapsmannen som en hard og kynisk person.

- Det var helt forferdelig å møte ham i retten og overvære rettssaken. Det er noe av det verste jeg noen gang har vært med på, sier Lie.

De har prøvd å få det tragiske tapet av datteren litt på avstand.

- Vi får rippet opp i alt sammen igjen. Ting vi trodde vi hadde lagt bak oss, dukker opp på nytt, sier Torbjørn Lie.

FN-soldat

Den 39 år gamle drapsmannen har vært FN-soldat i Libanon. Det var i tida før han begikk det første drapet.

- Jeg vet ikke, men det kan være at det han så i Libanon, har preget ham. Det kan være at han opplevde mye jævelskap. Jeg har jo også møtt hans familie, som jeg opplever som skikkelige og veldig greie mennesker. De kan heller ikke ha det lett nå, sier Torbjørn Lie.

Han var klar over at datterens drapsmann var sluppet fri fra fengslet, men visste ikke noe mer om hvor han var, eller hva han gjorde.

- Jeg har ikke møtt ham etter at han slapp ut, heldigvis. Nå spør jeg meg hvorfor han begikk et nytt drap, og så på ei lita jente på bare 11 år? Det er forferdelig tragisk, sier Torbjørn Lie.