Nå blir bensinen dyrere

Forbered deg på å øke bensinbudsjettet til årets sommerferie. Prisene kan stige så mye som 50 øre. Årsaken er uroen i Egypt, ifølge eksperter.

ØKTE PRISER:  Bensinprisene stiger. Vi snakket med Tor Løvstad og Monica Mathisen på Esso Ryen. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
ØKTE PRISER: Bensinprisene stiger. Vi snakket med Tor Løvstad og Monica Mathisen på Esso Ryen. Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en bensinstasjon på Ryen i Oslo møtte vi paret Tor Løvstad og Monica Mathiesen, de forteller at en økning i bensinprisene vil ha en stor innvirkning på deres månedsbudsjett.

- Vi skal snart kjøpe ny bil nå, og det blir nok en dieselbil, på grunn av bensinprisene, sier Løvstad.

- Egypt-effekt Kommunikasjonsdirektør i Statoil Fuel and Retail, Pål Heldaas, er helt klar i sin tale.

- Vi ser en tydelig Egypt-effekt. Signalene er at innkjøpsprisen kommer til å gå opp, som følge av uroen i Egypt, sier Heldaas.

Han sier at prisene gjorde et hopp i går på 15 øre.

- Det er veldig mye på en dag. Det vanlige er mellom fem og ti øre, forteller Heldaas.

På mandag kommer de nye listeprisene og da kan prisene øke mer. Heldaas anbefaler forbrukerne å tanke i helgene.

Gjennomsnittsfamilien fyller omtrent 1000 liter drivstoff i året. Så hvis prisen stiger med én kr i løpet av året, betyr det en økning på 1000 kr i utgifter.

- Det er noen råd vi kan gi for at folk kan spare penger når de fyller. Det ene er å fylle bensin på steder der det ligger mange stasjoner i nærheten, slik at konkurransen presser prisene ned. Det andre er å ha riktig trykk i dekkene og ikke ha unødvendig ballast, som skiboks påmontert, hvis du ikke trenger den, sier Heldaas.

Stor prisøkning Thina Saltvedt er oljeanalytiker i Nordea. Hun forklarer hvorfor Egypt har så stor innvirkning på olje- og bensinprisene.

- Suezkanalen, som går gjennom Egypt, er en viktig transportåre for store deler av skipstrafikken mellom Midtøsten og Middelhavet. Det går også en rørledning mellom Egypt som frakter olje mellom Europa og Asia, sier Saltvedt.

Konsekvensene av en stengt kanal eller rørledning kan bli dyrt for forbrukerne fordi frakttiden og transportkostnadene vil øke betraktelig, ifølge oljeanalytikeren.

- Turbulens i Egypt kan ha en negativ innvirkning på markedet, dersom oljeproduksjonen i Egypt stopper opp. Det vil igjen gi økt etterspørsel og prispress på markedet. Dessuten ligger landet strategisk til i nærheten av Saudi-Arabia, Iran og Irak, forteller Saltvedt.

Selv om vi ikke står overfor en ny oljekrise, mener eksperten at vi kan vente en stor prisøkning.

- Det er vanskelig å si hvor dyrt det kan bli fordi det kommer også an på dollarprisen, men vi begynner å nærme oss en økning på 50 øre, mener Saltvedt.

Økte bensinpriser vil føre til en dyrere ferie for nordmenn som skal på biltur, men også dyrere flyreiser, ifølge eksperten.

På nettstedet drivstoffpriser.no lå prisen på blyfri 95 mellom 14,09 og 14,79 og diesel mellom 12,79 og 12,99 fredag kveld.