FORENKLET OG BILLIGERE: Livet blir lettere for pendere i Oslo-området når man går fra 88 kollektivsoner til åtte. I tillegg reduseres prisene for en rekke reisende og man kan - endelig - kjøpe årsbillett. Foto: Ruter
FORENKLET OG BILLIGERE: Livet blir lettere for pendere i Oslo-området når man går fra 88 kollektivsoner til åtte. I tillegg reduseres prisene for en rekke reisende og man kan - endelig - kjøpe årsbillett. Foto: RuterVis mer

Nå blir det 1180 kroner billigere å kjøre kollektivt

Ruter lanserer årsbillett som du får tilbake hvis du mister den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en revolusjon i kollektivsamarbeidet i Oslo-området, det er derfor Ruter ble til, sier Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter, om det nye billett- og sonesystemet som blir introdusert i begynnelsen av oktober.

Ruter skal lansere billettsystemet i slutten av september, men allerede nå ligger de nye sonene i Oslo-området ute på hjemmesiden til kollektivselskapet. I tillegg til en reduksjon av antall soner fra 88 til åtte, noe som vil gjøre livet langt enklere for kollektivreisende, innføres også et nytt prissystem.

Den største nyheten er at man fra oktober kan kjøpe årsbillett i Oslo-området. Prisen er for 10 måneder, dermed reiser du «gratis» i to måneder.

Du kan spare 1180 kroner Skal man kun reise innenfor Sone 1 (som fra oktober vil inkluderer hele T-bane-nettet) vil man spare 1180 kroner på å kjøpe det nye årsabonnementet, hvis man vanligvis kjøper 12 månedskort i løpet av et år. I tillegg varer et månedsdkort kun 30 dager, dermed får man i tillegg fem dager i bonus.

- Dette er helt nytt og vi kommer til å lansere dette i slutten av september. Det er mye penger å spare på å kjøpe årsbillett i forhold til månedskort, sier Isberg.

- REVOLUSJON: Gry Isberg kan stolt fortelle om Ruters nye billett- og sonesystem. Foto: Ruter
- REVOLUSJON: Gry Isberg kan stolt fortelle om Ruters nye billett- og sonesystem. Foto: Ruter Vis mer

Årskortet vil koste 5900 kroner, en stor sum for de fleste av oss. Men det er mulig å sikre seg mot å miste kortet.

- Alle kunder kan registrere kortet sitt med navn og fødselsdato, da vil man få tilbake det resterende på kortet hvis man mister det. Vi krever ikke personnummer og fører ikke statistikk over hvor og når hver enkelt reiser, men bruker informasjonen fra valideringene til å vite hvor mange som reiser på de enkelte strekningene, sier Isberg.

Trenger ikke validere Ruter hadde i utgangspunktet krav om at man måtte validere den elektroniske billetten før hver reise, men da det ble klart at kunder med gyldig billett kunne ende opp med å få bot, gikk de bort fra dette.

Er man svært opptatt av personvern, er det altså mulig å registrere kortet sitt på nettet, men kun validere det ved første reise for å aktivere det. Resten av året trenger man ikke å validere kortet, dermed vil man være forsikret mot å miste årsbilletten, men Ruter vil ikke ha noen informasjon om når og hvor man reiser.

Alle elektroniske billetter er upersonlige, det betyr at det kan lånes bort til kjæresten eller venner.

Årsbillettene blir ikke tilgjengelig før i starten av oktober, det kan derfor være lurt å ikke kjøpe et nytt månedskort i slutten av september, hvis du planlegger å reise billigst mulig.