Nå blir det 1997-sommer!

Sol og temperaturer opp mot 30 grader gir grunn til å håpe på en kjempesommer, ifølge meteorologene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk været der du bor:

(Dagbladet.no): Ifølge meteorologene vil sola stråle mot ferieglade nordmenn fra i dag og helt fram mot helga. Spesielt Sør-Norge kan glede seg over sol og varme.

-Nå blir det virkelig sommerlige forhold, i hvert fall fram mot helga. Fra mandag ettermiddag og ut til og med fredag blir det en fin ferieuke med sol og fint vær. Høytrykksryggen som ser ut til å bygge seg opp over Sør-Norge gjør at temperaturene vil stige opp mot 25 grader, og kanskje enda mer enn det, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Vibeke Thyness.

De som satte pris på late dager i den varme perioden på forsommeren, kan altså glede seg.

-Det blir litt reprise av tilstandene vi hadde i begynnelsen av juni. Da var det temperaturer på 30 grader, og det ser ut til at det kan komme opp mot 30 grader i slutten av denne uka også, sier Thyness.

-Best i sør

Til helga er imidlertid prognosene noe mer usikre.

-Det kan hende at høytrykksryggen da brytes ned, og at vi får byger og kjøligere vær. Men det er slett ikke sikkert. Når høytrykksrygger først etablerer seg, legger de seg gjerne lenge. Det er Sør-Norge som får det beste været også i helga, sier Thyness.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KJEMPESOMMER: Endelig ser det ut til å snu. Denne uka kan temperaturene komme opp mot 30 grader og utløse heftig badeliv. Foto: Sveinung Uddu Ystad
KJEMPESOMMER: Endelig ser det ut til å snu. Denne uka kan temperaturene komme opp mot 30 grader og utløse heftig badeliv. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Selv om sørlendingene ser ut til å få det beste været, vil sola sannsynligvis titte fram over hele landet litt utover i uka.

-Fra Trøndelag og til og med Nordland vil det være nedbør i begynnelsen av uka. Men fra onsdag og utover vil høytrykket nå dem også, og da får de finere vær. Det er absolutt mulighet for å se sola i hele landet, varsler Thyness.

Troms og Finnmark vil oppleve det motsatte av Trøndelag ifølge meteorologene.

-De får være med på godværet i første del av uka, med stigende temperaturer. Men onsdag bikker det over, og det vil komme byger og kjøligere vær.

Thynnes har gått gjennom temperaturmålinger for somrene helt tilbake til 1970 for Dagbladet.

Husker du sommeren 97?

Selv om 2006 var en ganske bra sommer på Østlandet, med 28 dager der temperaturen kom over 25 grader i løpet av juni, juli og august, må vi helt tilbake til 1997 for å finne en sommer som virkelig var bra over hele landet.

-Den sommeren peker seg ut, og de fleste vil nok nikke og huske dette som en god sommer. Her, på Blindern i Oslo, var det hele 39 dager med temperatur over 25 grader, 31 av dem var i juli og august. Dette finner vi igjen på alle målestasjoner til og med Nordland, sier Thynnes.

Nå blir det 1997-sommer!

Året etter, i 1998, viste seg imidlertid å bli en av de desidert dårligste på 30 år. Her var det ingen dager med over 25 grader. Om man har fortrengt det dårlige været i -98, husker nok flere hvor dårlig det var på Sørlandet i fjor. I og med at det som nevnt var bra i 2006, er disse to somrene nok et eksempel på at det gode været gjerne tar pause annethvert år.

-Vi kan se et mønster, det har vært en tendens til at det ikke kommer to kjempesomrer på rad, sier Thynnes.

-Betyr det at vi kan glede oss til en kjempesommer i år, da?

-Ja, vi kan i hvert fall håpe på det. Nå har vi jo allerede hatt en 14-dagers periode med bra vær, og det ser ut til at begynnelsen av juli blir fin, så hvis det holder seg blir det en fin sommer. Vi har i slått 98-sommeren allerede.