Vinterferie-været:

Nå blir det både sol og nysnø i hele landet

- Det er mye bra vintervær i sikte.

LOVENDE: Meteorolog Gunnar Livik gir lovende utsikter for sol og snø i uka hvor mange skal ha vinterferie. Foto: NTB scanpix
LOVENDE: Meteorolog Gunnar Livik gir lovende utsikter for sol og snø i uka hvor mange skal ha vinterferie. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store deler av landet har vinterferie denne uka, og for mange venter hytteferie og skiturer. I alle fall dersom værgudene spiller på lag.

Mandag morgen gir vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Gunnar Livik, gode utsikter for dem som har tenkt seg ut på tur. Og slutten av uka kan bli et skikkelig høydepunkt.

- Det er mye bra vintervær i sikte, altså. Det blir nok ikke strålende sol hele tida, men de fleste får både se sola og påfyll av snø i løpet av den kommende uka, forteller Livik.

Dårlig start - så bedre

For de sørligste og nordligste delene av landet, starter imidlertid ikke uka med det aller beste været, ifølge meteorologen.

Både Agder og Finnmark kan vente seg overskyet vær og snøbyger mandag og tirsdag, men dette vil lette allerede tirsdag kveld. Etter dette følger det flere dager med gode muligheter for sol, særlig onsdag og fredag.

- For Vestlandets del ser mandag bra ut, mens det kommer noe nedbør i form av snø og sludd på kvelden tirsdag. Dette vil fortsette onsdag, og spre seg nordover til Midt-Norge, som får gråvær og nedbør i form av snø onsdag kveld. Men dette blir kortvarig. Allerede onsdag kveld blir det oppholdsvær på Vestlandet, og til torsdag bør det ha lettet også i Midt-Norge, sier Livik.

Onsdag og torsdag best

For Østlandets del er det noe snø og litt vind som preger starten av uka. Men meteorologen har bokstavelig talt strålende nyheter for dagene som følger deretter.

- Onsdag blir en flott dag på Østlandet. I nordlige deler av landsdelen kan det nok komme litt snø, men ellers ser det veldig bra ut. Vil du ha sol i skiløypa, så er dette den beste dagen her. Da blir det gode sjanser for både nysnø og sol. Det samme gjelder faktisk torsdag også, forteller Livik.

Også de som holder til i Nordland, og særlig fra Bodø og nordover, kan glede seg til midten av uka. For onsdag byr på starten for det beste været også her, med gode muligheter for sol.

- Kommer du så langt nord som til Finnmark, vil det på sin side fremdeles være noe skiftende, særlig i ytre strøk. Her er det også fare for nedbør, sier Livik.

Kan få strålende helg

Temperaturene i landet vil i stor grad fortsatt være preget av kuldegrader hele uka. Langs kysten vil det imidlertid kunne bli plussgrader på dagtid, særlig på Vestlandet.

Når det gjelder værprognosene så langt fram som til helga, er disse ifølge meteorologen fremdeles noe usikre. Et høytrykk som forflytter seg mot Skandinavia, lover imidlertid svært godt.

- Det er litt tidlig å slå fast, men det ser veldig lovende ut, særlig på søndag. Hvis det slår til, kan helga fort by på både svært gode forhold, med sol og nysnø over store deler av landet, sier Livik.