- ENDELIG KOM BOMBA: Dette skriver ulike Facebook-medlemmer på gruppa til den norske islamkritiske og høyreradikale organisasjonen Norwegian Defence League 22. juli 2011. En av debattantene sier han nå skal ta opp sverdet og hjelmen og gå ut å spille sin favorittlek: «Muslimhode-golf.» En annen varsler «- Nå blir det blod».
- ENDELIG KOM BOMBA: Dette skriver ulike Facebook-medlemmer på gruppa til den norske islamkritiske og høyreradikale organisasjonen Norwegian Defence League 22. juli 2011. En av debattantene sier han nå skal ta opp sverdet og hjelmen og gå ut å spille sin favorittlek: «Muslimhode-golf.» En annen varsler «- Nå blir det blod».Vis mer

- Nå blir det blod

Medlemmer i det anti-islamske miljøet beskylder hverandre for kontakt med Anders Behring Breivik på nett. Flere har støttet terrorangrepene. Nå flykter folk fra miljøet, som er preget av store konflikter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har ikke blitt slik Anders Behring Breivik fantaserte om da han fortfattet sitt 1500 siders lange manifest mot Arbeiderpartiet og «kulturmarxistene».

Etter massedrapet 22. juli har Arbeiderpartiet økt i oppslutning på meningsmålingene. Samtidig er det antimuslimske miljøet på nettet preget av svekkelse og personstrid. Mange medlemmer er forsvunnet.

Utbredt kontakt med Breivik På islamkritiske debattforum på nett beskylder medlemmene hverandre for å ha stått Breivik nær via hans profil «Sigurd Jorsfar». Debattanter i miljøet sier politiet har bekreftet overfor dem i avhør at «Sigurd Jorsalfar» var Breivik. Breivik skriver i manifestet at dette er hans kodenavn. Han brukte også samme e-post på Facebookprofilen som i manifestet.

OPPGITT OVER DET HAN OPPFATTER EKSTREMISTER: John Martinsen er selv aktiv i det anti-islamske miljøet på nettet. Nå sier han at han synes det har gått for langt, og at det er for mange rasister og nynazister i miljøet. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
OPPGITT OVER DET HAN OPPFATTER EKSTREMISTER: John Martinsen er selv aktiv i det anti-islamske miljøet på nettet. Nå sier han at han synes det har gått for langt, og at det er for mange rasister og nynazister i miljøet. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

- Profilen hans på Facebook var en eneste stor tempelridder-viking-anti-AP-profil. Breivik var sett opp til. Jeg fikk beskjeder som «hvordan våger du å kjefte på Sigurd Jorsalfar!», sier John Martinsen, som har vært aktiv i det islamkritiske miljøet, men sier han er oppgitt over at pøbler og rasister har tatt over. Han var selv i kontakt med Sigurd Jorsalfar via Facebook.

- Tror du folk er villige til å bruke vold?

FØLGER MED PÅ HØYRERADIKALE: På det anti-rasistiske nettstedet Vepsen publiserte de nylig et bilde av Norwegian Defence Leagues tiligere leder Lena Andreassen med pistol. I dag angrer hun på bildet, som hun sier var en dårlig spøk. Faksimile: Med tillatelse fra nettstedet Vepsen
FØLGER MED PÅ HØYRERADIKALE: På det anti-rasistiske nettstedet Vepsen publiserte de nylig et bilde av Norwegian Defence Leagues tiligere leder Lena Andreassen med pistol. I dag angrer hun på bildet, som hun sier var en dårlig spøk. Faksimile: Med tillatelse fra nettstedet Vepsen Vis mer

- Ja, per i dag er jeg mest bekymret for ekstremhøyre, ikke for islamister. Disse folka er mobile. De lager nettverk og manipulerer, sier Martinsen.

Han mener mange av de aktive debattantene har de samme meningene som Breivik.
 
- I dag har vi et betydelig problem med nazister, rasister og useriøse aktører. Mange sier akkurat det samme som Breivik. Den eneste forskjellen er at han hadde dette i seg som gjorde at han gikk så langt, sier Martinsen.

Andre nettdeltakere avviser Martinsens påstander, men flere skriver at de var i kontakt med Breivik.
 
- Økende aktivitet siste årene
- Det er et internettmiljø, som gjør det vanskelig å holde oversikten. Miljøet henger sammen med det internasjonale, og nettverk bygges på tvers av landegrensene, både i det synlige og i det skjulte - via e-post, lukkede facebookgrupper også videre, sier skribent Øyvind Strømmen, som har fulgt miljøet tett. Han sier aktiviteten har økt de siste årene, og anslår at rundt 200 er mer eller mindre aktive, altså bygger nettverk. I tillegg kommer de som bare deltar i debattene.

MED I NORWEGIAN DEFENCE LEAGUE: Ronny Atle avviser at Breivik var med i NDLs gruppe på Facebook så lenge han har vært administrator. Foto: Privat
MED I NORWEGIAN DEFENCE LEAGUE: Ronny Atle avviser at Breivik var med i NDLs gruppe på Facebook så lenge han har vært administrator. Foto: Privat Vis mer

- Hva skjer i miljøet nå?

- På den ene siden finner man en sterk fornektelse av at dette har noe med dem å gjøre, på den andre siden har for eksempel nettsidene til AntiJihad Norge - en av de mest ytterliggående bloggerne - nå blitt slettet, av bloggeren selv. Ikke lenge før terrorangrepene, skrev den bloggen at det ville være legitimt å drepe norske politifolk, sier Strømmen, som også har sett påstander om at norske myndigheter selv sto bak angrepene til Breivik.

Dagbladet kjenner til at det i tillegg til den åpne debatten også finnes helt lukkede, såkalte sikre grupper Facebook hvor folk diskuterer islam. Islamkritikerne er redd for å bli overvåket av antirasister og muslimer, som de i disse gruppene har sørget for å få rensket ut via datasystemer som sniffer opp falske profiler og sperrer dem ute.
 
- Breivik var med
Tidligere leder i Norwegian Defence League (NDL) Lena Andreassen sier hun kastet ut Breivik fordi han var for ekstrem.

AVVISER BREIVIK-KONTAKT: Arne Tumyr, formann for Stopp islamiseringen av Norge (SIAN). 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
AVVISER BREIVIK-KONTAKT: Arne Tumyr, formann for Stopp islamiseringen av Norge (SIAN). Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Andreassen vil ikke karakterisere NDL som høyreekstrem.

- Men mange av nynazistene har kommet tilbake i gruppa, det trenger de ikke nekte for. De prøver å holde seg stuerene, men det går altfor mye i kritikk mot Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre og Stoltenberg. Det mislikte jeg sterkt, og det var en av grunnene til at jeg meldte meg ut, sier hun. På  spørsmål om NDL oppfordrer til vold, svarer hun:

- De oppfordrer til å starte borgervern, og det betyr jo å ta saken og loven i egne hender.

Avildet med Smith & Wesson-revolver Den antirasistiske bloggen Vepsen har avdekket at det er en våpen- og voldsromantikk i miljøet.

Andreassen er en av dem det finnes bilder av med våpen. Under bildet av en Smith & Wesson-revolver skriver en kommentator: "Bang bang, there goes a muzzie". Under samme bilde kommenterer et medlem av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) at han foretrekker automatpistoler fordi han blir sår i håndleddene av revolvere.

OPERERTE UNDER FLERE NICK: Sigurd Jorsalfare skal ha vært et av Breiviks navn på nettet. Her skriver han at han håper muslimer snart vil forlate Norge og kaller Jonas Gahr Støre for Judas.
OPERERTE UNDER FLERE NICK: Sigurd Jorsalfare skal ha vært et av Breiviks navn på nettet. Her skriver han at han håper muslimer snart vil forlate Norge og kaller Jonas Gahr Støre for Judas. Vis mer

- Jeg er ikke stolt av de bildene, men det var en tabbe å legge dem ut, det var egentlig bare en dårlig spøk. Og det er selvsagt kjedelig når de trekkes inn i denne saken, sier Andreassen. Hun forklarer at hun og sønnen hadde en softgunkrig, og at hun la bildene ut på Facebook.

Avviser medlemskap
-
Anders Behring Breivik har aldri vært med i Norwegian Defence League så lenge jeg har vært i admingruppa, vi tok over etter den forrige ledelsens totale fiasko, sier Ronny Atle i NDL til Dagbladet. Han sier dette kan dreie seg om en forveksling av profiler, noe som har fått folk til å tro at Breivik var med i NDL.

- Jeg vil presisere at vi ikke er noen høyreekstrem gruppe. Vi er en gruppe som ønsker å bevare demokratiet og ytringsfriheten. Personer med klare rasistiske meninger blir kastet ut og vi har medlemmer fra mange kulturer og mange ulike etniske opphav, sier Atle.
Den harde kjernen stille
På Facebook er det frafall i Norwegian Defence League, Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og andre islamkritiske  grupperinger.
 
- 800 medlemmer har forlatt gruppa etter tragedien, heter det i en kommentar fra en av administratorene for gruppa til SIAN. Han skriver han har slettet en lang tråd med interne stridigheter og personangrep.

En annen av de mest aktive på SIAN-gruppa fram til terrorangrepet er blitt stille. Han postet tidligere innlegg som dette:

- EN ELLER ANNEN DAG SKAL JEG DREPE EN MUSLIM: Fra innleggene i gruppa til Norwegian Defence League på nettet.
- EN ELLER ANNEN DAG SKAL JEG DREPE EN MUSLIM: Fra innleggene i gruppa til Norwegian Defence League på nettet. Vis mer

Negroes should stay in those areas mother nature has selected them. In the tropics and subtropics !!! If you reproduce like a rabbit and You still think other people or races should finance Your reproduction in their home territory you are guess what ? COMPLETELY WRONG !!!

Frykter mer vold
Dagbladet har sett skjermdumper som viser «Sigurd Jorsalfar» var med i denne gruppa. En av de sentrale lederne av SIAN var også venn med ham på Facebook og hadde hyppig kontakt med ham. Nå har vedkommende slettet kontoen sin.

Arne Tumyr, leder av SIAN, sier til Dagbladet at de aldri har vært i kontakt med Brevik. Han er dypt uenig i at de er høyreekstrem gruppering.

- DØD ER DET ENESTE SVARET: Det mener en av deltakerne på Norwegian Defence Leagues Facebookgruppe.
- DØD ER DET ENESTE SVARET: Det mener en av deltakerne på Norwegian Defence Leagues Facebookgruppe. Vis mer

- Dette er en merkelapp som er satt på oss av venstreorienterte journalister og «multikultifolket», sier Tumyr.

Han benekter at de noensinne har oppfordret til vold. Samtidig frykter han for mer vold framover.

OPPFORDRER TIL VOLDTEKT: En av medlemmene er NDLs gruppe er sterkt imot hijab, og mener man skal voldta alle som bruker det.
OPPFORDRER TIL VOLDTEKT: En av medlemmene er NDLs gruppe er sterkt imot hijab, og mener man skal voldta alle som bruker det. Vis mer

- Myndighetene tør ikke ta konfrontasjonen med islamistene. Politikerne finner seg i at ordninger i samfunnet i stadig større grad tillempes den islamske samfunnsmodell. Nå skal til og med Siv Jensen slutte å snakke om «snikislamisering», sier Tumyr. Han mener at dette i realiteten «er en langsom, men reell islamisering».

Tumyr mener Breivik har lammet de islamkritiske røstene.

SPÅR BORGERKRIG: NDFs medlemmer viser til Fjordman og snakker om at Europa går mot borgerkrig.
SPÅR BORGERKRIG: NDFs medlemmer viser til Fjordman og snakker om at Europa går mot borgerkrig. Vis mer

- Sympatien har vendt seg mot islamismen. Han har skadet oss enormt. Vi tror imidlertid at snart er hverdagen tilbake. Ola og Kari vil i stadig større grad reflektere over blant annet det faktum at siden 11. september 2001 har islamske terrorister utført 17.500 terrorangrep, sier Tumyr.

DEBATT HOS NORWEGIAN DEFENCE LEAGUE: På en av Facebookgruppene til Norwegian Defence League ble det nylig diskutert hvordan de skal rekruttere flere medlemmer og starte ligaer i norske byer.
DEBATT HOS NORWEGIAN DEFENCE LEAGUE: På en av Facebookgruppene til Norwegian Defence League ble det nylig diskutert hvordan de skal rekruttere flere medlemmer og starte ligaer i norske byer. Vis mer
ANTIJIHAD NORGE: En uke før Breivik gikk til angrep, skrev den anonyme skribenten på AntiJihad Norge denne teksten. Dagbladet omtalte saken på lørdag.
ANTIJIHAD NORGE: En uke før Breivik gikk til angrep, skrev den anonyme skribenten på AntiJihad Norge denne teksten. Dagbladet omtalte saken på lørdag. Vis mer
HELE BLOGGEN SLETTET: Nå er AntiJihad Norge-bloggen fjernet.
HELE BLOGGEN SLETTET: Nå er AntiJihad Norge-bloggen fjernet. Vis mer