Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå blir det dyrere å fly Norwegian

Bjørn Kjos skrur opp prisene. SAS avventer. Ryanair forsvinner. Flyselskapene forbereder seg nå på innføringa av den omstridte flyseteavgiften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Norwegian og Widerøe har allerede satt opp billettprisene fra 1. april for å kompensere for den varslede flypassasjeravgiften.

Den skal etter planen tre i kraft nettopp 1. april og har som hensikt å bedre klimaet ved å få nordmenn til å fly mindre. 

Stortinget vedtok den omstridte avgiften på 80 kroner 14. desember i fjor. Innføringen skal etter planen skje 1. april, noe som allerede har fått to av fire flyselskaper som opererer i Norge, til å legge på prisene, melder NRK.

- Billettprisene har blitt justert noe for å ta høyde for at den foreslåtte flypassasjeravgiften innføres, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til kanalen.

- Vi har lagt på prisene Skulle den omstridte avgiften ikke bli noe av, vil Norwegians kunder likevel ikke på pengene tilbake. 

Sist gang Norge hadde flyseteavgift ble den kritisert for å være i strid med EØS-reglene. Avgiften ble innført på midten av 90-tallet og fjernet i 2001. 

- Vi har lagt på prisene for å unngå tap på forhåndssolgte reiser som blir avgiftspliktige, forklarer kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NRK. 

SAS holder igjen Pipen har en annen lyd i SAS on Ryanair. Det delvis statseide SAS har valgt å vente med å sette opp prisene fordi selskapet er usikker på hvordan den nye avgiften til syvende og sist blir seende ut.

Ryanair har i etterkant annonsert at de sier opp avtalen med flyplassen på Rygge i Østfold, og hevder at årsaken er den omstridte avgiften. Nå står flyplassen står i fare for å bli nedlagt.

Flyprisavgiften har vært en av vinterens store stridstemaer på Stortinget, og konfliktnivået mellom Venstre og regjeringen har økt som følge av avgiften. Også Carl I. Hagen har uttalt seg svært kritisk til avgiften hans eget parti har vedtatt.

Venstreleder Trine Skei Grande fikk tidligere i vinter over 150 hatmeldinger, etter en kommentar i Dagbladet.