VINTERVÆR: Her er trolsk vinterstemning ved Sollihøgda i Buskerud, med utsikt ned mot Holsfjorden. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
VINTERVÆR: Her er trolsk vinterstemning ved Sollihøgda i Buskerud, med utsikt ned mot Holsfjorden. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Nå blir det enda kaldere

Bortsett fra litt vind langs kysten blir det deilig, kaldt vintervær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Været i dag og i morgen vil bli ganske stabilt i nesten hele landet. Det ligger et kraftig høytrykk over Finland, som gjør at lavtrykkene går nordover mot Spitsbergen. Derfor kommer det mye mild luft dit, og det kan bli nedbør i form av regn eller sludd.

- Det er sterk vind på agderkysten, som kan bli stiv, og kanskje sterk, kuling. Det er også delvis skyet, litt mer skyet langs kysten enn det er inne i landet, sier statsmeteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Kaldere på Østlandet Temperaturen vil være omtrent lik i dag og i morgen, men fra i morgen blir det kaldere på Østlandet.

- Det blir ikke like store temperaturforskjeller på Vestlandet, i Nord-Norge og Trøndelag, sier Foss.

De fleste delene av landet ser det ut til å bli en nedbørfri start på uka, men det kan bli en del vind langs kysten.

- Det blir fralandsvind på sør og sør-øst på Vestlandet, i Nord-Norge og i Trøndelag, og det eneste stedet som ser ut til å få nedbør her er kanskje Lofoten, sier statsmeteorologen.

Dør av kulde Men nordmenn har ingen grunn til å klage på det kalde været, i forhold til mennesker i Sentral- og Øst-Europa, hvor flere titalls mennesker har mistet livet som følge av kulda, ifølge NTB.

I Polen døde ti mennesker i helga etter at gradestokken krøp ned mot 30 kuldegrader, opplyser politiet. I Ukraina har minst 18 frosset i hjel i løpet av de siste fire dagene, ifølge ukrainske helsemyndigheter. De aller fleste var enten hjemløse eller fattige eldre.

Deler ut tepper Over 1500 midlertidige sentre er satt opp over hele Ukraina der det deles ut suppe og tepper, og hvor hjemløse også kan få midlertidig tak over hodet mens kulda herjer. Flere steder i landet er det målt 30 minusgrader og kaldere, skriver NTB.

Også i Litauen, Tsjekkia, Serbia, Romania og Bulgaria meldes det om dødsfall som følge av kuldebølgen, som ifølge meteorologene skyldes en kaldfront fra Sibir.

I DAG: Slik ser satellittbildet tatt klokka ti i dag ut. Foto: Meteorologisk institutt
I DAG: Slik ser satellittbildet tatt klokka ti i dag ut. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer