Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå blir det enda lettere å finne deg på nettet

Lei av å lete deg gjennom en haug av søkeresultater for å finne den du leter etter?

 NY TJENESTE:  Med Googles nye tjeneste blir det lettere å finne det du søker etter. Det blir også lettere å få oversikt over hva som ligger ute av informasjon om deg, og du får også råd om hvordan du kan fjerne uønskede opplysninger eller bilder. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
NY TJENESTE: Med Googles nye tjeneste blir det lettere å finne det du søker etter. Det blir også lettere å få oversikt over hva som ligger ute av informasjon om deg, og du får også råd om hvordan du kan fjerne uønskede opplysninger eller bilder. Illustrasjonsfoto: Colourbox. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At nettet på mange måter har revolusjonert hverdagen vår er ikke en særlig kontroversiell påstand. Blant pilarene står Google, som gjør at enorme informasjonsmengder bare ligger et par tastetrykk unna.

Men fullt så enkelt er det jo ikke alltid. Ofte blir det litt vel mange klikk når du må lete deg gjennom flere tusen - noen ganger millioner - treff for å finne akkurat det du er på jakt etter.

Det har også de høye herrer i Google fått med seg, og søkeselskapet har nå sørget for at det i det minste blir letter å finne fram til personer. Det skjer gjennom «Me on the Web».

Først må man imidlertid opprette en brukerprofil hos Google. Slik vil det for eksempel se ut dersom du skulle søke etter undertegnede journalist.

- Bare første steg Brukerprofilen dukker opp når noen søker etter navnet ditt på Google, og der kan du legge inn den informasjonen du vil at andre skal få se. På den måten finner folk lett fram til deg når det er nettopp deg de søker etter.

Selve prosessen med å sette opp profilen er rimelig smertefri og tar ikke mange minuttene. Særlig hvis du har en Gmail-konto fra før, for da har jo Google allerede informasjonen de trenger for å sette den opp.

På siden kan du linke til dine kontoer andre steder - som på Facebook og Twitter - samt skrive standardinformasjon om deg selv.

- Dette er bare et av våre første steg i utforskningen av måter vi kan hjelpe deg å kontrollere identiteten din på nettet enklere, heter det i Google-bloggen.

Vil du fjerne et lite flatterende bilde? Men den nye tjenesten har også to andre funksjoner som kan komme godt med. Problemet med at uønsket materiale ligger ute på nettet er vanskelig å løse, men Me on the Web har to funksjoner som kan hjelpe.

Den ene er at du kan be om å bli varslet dersom opplysninger om deg blir lagt ut på nettet. Det kan være opplysninger som adresse eller e-postadresse, og du kan selv velge hvor ofte du vil få disse varslene, selvsagt gitt at slik informasjon faktisk blir lagt ut.

Den andre funksjonen går på fjerningen av uønsket innhold. Dersom du finner informasjon du helst ikke vil at skal være tilgjengelig for alle, det kan for eksempel være et bilde fra sommerfestens seine timer, kan du få råd av Google om hvordan du skal få fjernet dette fra nettet.

De to funksjonene kan du lese mer om her.

 LETT Å FINNE:  Slik vil den nye Google-profilen altså dukke opp når noen søker etter navnet ditt på Google. Informasjonen som ligger der velger du helt selv.
LETT Å FINNE: Slik vil den nye Google-profilen altså dukke opp når noen søker etter navnet ditt på Google. Informasjonen som ligger der velger du helt selv. Vis mer