Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå blir det forbudt å forsøke å kjøpe sex - igjen

KrF har fått Stortinget med seg på rydde opp i en utilsiktet konsekvens av omleggingen av straffeloven, som gjorde det umulig å straffe forsøk på kjøp av sex.

BLIR STRAFFBART: En samlet justiskomité går inn for at forsøk på kjøp av sex igjen skal bli straffbart. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BLIR STRAFFBART: En samlet justiskomité går inn for at forsøk på kjøp av sex igjen skal bli straffbart. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I desember i fjor fortalte Oslo-politiet til Dagbladet at de bare hadde utstedt fem bøter for sex-kjøp i 2017.

Ifølge lederen for menneskehandel-gruppen hos politiet i hovedstaden skyldtes dette en endring i lovteksten da det ble innført ny straffelov i 2015.

FÅR FLERTALL: Kjell Ingolf Ropstad og KrF har fått Stortinget med seg på sitt forslag om endring av sexkjøpsloven.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FÅR FLERTALL: Kjell Ingolf Ropstad og KrF har fått Stortinget med seg på sitt forslag om endring av sexkjøpsloven. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Den gjorde at det ikke lenger var straffbart å forsøke å kjøpe sex, og innebar at politiet i realiteten må se at penger skifter hender og overvære den seksuelle omgangen før de kan gripe inn.

Utilsiktet

Det var det aldri meningen at loven skulle endres på denne måten: Endringen synes å ha kommet inn som en utilsiktet konsekvens av omleggingen av straffeloven, slår Riksadvokaten fast.

Nå har KrF fått flertall i Stortinget for å endre straffeloven slik at også forsøk på kjøp av sex blir straffbart, slik det var fra 2009 til 2015.

- Når Riksadvokaten kommer til at det er skapt en utilsiktet usikkerhet rundt dette, ble det tydelig at det måtte en presisering til for å rydde unna tvilen. Det blir både uverdig og vanskeliggjør politiets arbeid når du må ta sexkjøpere på fersken i stedet for at det blir slik intensjonen med lovforslaget var, sier nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Han tror endringen kan komme på plass relativt raskt slik at de kan være gjeldende på gata før jul i år.

Færre bøter

Også Høyre og Frp, som i sine programmer er motstandere av sexkjøpsforbudet, støtter forslaget fra KrF. De understreker at det ikke handler om å være for eller mot sexkjøpsloven, men om å at det er behov for å rette opp eventuelle misforståelser som dagens lov åpner for.

- Jeg er glad for at hele justiskomiteen har sluttet seg til dette. Formålet er å beskytte prostituerte, men også å ta bakmennene. Da er dette et viktig verktøy, mener KrF-politikeren.

I Norge er det lov å selge sex, men ulovlig å kjøpe. Mens det i fjor ble utstedt fem forelegg for brudd på sexkjøpsloven, var det 69 slike forelegg i 2013.

- Slik sexkjøpsloven ser ut nå, har den noen hull som gjør arbeidet vårt vanskelig, sa politioverbetjent Thor Martin Elton til Dagbladet før jul.

At politiet måtte se penger skifte hender og overvære sexkjøpet før de kunne gripe inn reiste en del etiske problemstillinger for politibetjentene som var satt til å håndheve loven, påpekte han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!