Nå blir det forbudt å forsøke å kjøpe sex - igjen

KrF har fått Stortinget med seg på rydde opp i en utilsiktet konsekvens av omleggingen av straffeloven, som gjorde det umulig å straffe forsøk på kjøp av sex.

BLIR STRAFFBART: En samlet justiskomité går inn for at forsøk på kjøp av sex igjen skal bli straffbart. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BLIR STRAFFBART: En samlet justiskomité går inn for at forsøk på kjøp av sex igjen skal bli straffbart. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I desember i fjor fortalte Oslo-politiet til Dagbladet at de bare hadde utstedt fem bøter for sex-kjøp i 2017.

Ifølge lederen for menneskehandel-gruppen hos politiet i hovedstaden skyldtes dette en endring i lovteksten da det ble innført ny straffelov i 2015.

Den gjorde at det ikke lenger var straffbart å forsøke å kjøpe sex, og innebar at politiet i realiteten må se at penger skifter hender og overvære den seksuelle omgangen før de kan gripe inn.

Utilsiktet

Det var det aldri meningen at loven skulle endres på denne måten: Endringen synes å ha kommet inn som en utilsiktet konsekvens av omleggingen av straffeloven, slår Riksadvokaten fast.

Nå har KrF fått flertall i Stortinget for å endre straffeloven slik at også forsøk på kjøp av sex blir straffbart, slik det var fra 2009 til 2015.

- Når Riksadvokaten kommer til at det er skapt en utilsiktet usikkerhet rundt dette, ble det tydelig at det måtte en presisering til for å rydde unna tvilen. Det blir både uverdig og vanskeliggjør politiets arbeid når du må ta sexkjøpere på fersken i stedet for at det blir slik intensjonen med lovforslaget var, sier nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer