GJØR SOM SVERIGE:  Sverige har allerede innført et forbud mot kjøp av sex. Torsdag kveld ble det samme forbudet vedtatt i Norge.  Bildet fra Malmö. Arkivfoto: Jacques Hvistendal/ Dagbladet
GJØR SOM SVERIGE: Sverige har allerede innført et forbud mot kjøp av sex. Torsdag kveld ble det samme forbudet vedtatt i Norge. Bildet fra Malmö. Arkivfoto: Jacques Hvistendal/ DagbladetVis mer

Nå blir det forbudt å kjøpe sex

Hastverktsarbeid, og urealistisk, mener opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om en nesten samlet opposisjon er kritiske, ble det torsdag kveld bestemt at sexkjøpere skal kriminaliseres.


Lovforslaget har allerede støtte fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, og det er derfor ikke et spørsmål om loven blir en realitet.


Men både Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet er sterke motstandere og har hele tiden vært klare på at de kom til å gå imot hele loven. Under behandlingen i Odelstinget torsdag kveld ble flere innvendinger mot loven lagt fram for regjeringen.


Samarbeid

Venstres justispolitiske talsmann Odd Einar Dørum er ikke begeistret, men håpet til det siste at regjeringen i det minste skulle gå med på å utsette iverksettelsen av loven til etter 1. januar 2009. Det gikk imidlertid ikke.


- Vi ønsket ikke at loven skal tre i kraft før de sosialpolitiske hjelpetiltakene er på plass, sier Dørum til NTB.


Fra talerstolen i Odelstinget sent torsdag kveld ba Dørum innstendig om at slike tiltak skulle settes ut i livet. Han ble hørt et stykke på vei av justisminister Knut Storberget (Ap) som ba Dørum om å sende et såkalt oversendelsesforslag til departementet.


- Jeg mener det er viktig at man snakker med dem det gjelder når en skal innføre sosiale tiltak. Derfor foreslo jeg at man lager en samarbeidsgruppe med de prostituerte selv, sier Dørum


- Hastverk

Høyres André Oktay Dahl mener loven er et tydelig resultat av hastverksarbeid.


- Vi vet jo at både justisministeren og alle Arbeiderpartiets representanter i justiskomiteen opprinnelig var imot, og det hadde de gode grunner til. Det er trist at de måtte gi etter for sitt eget landsmøte og det kuppet som egentlig skjedde der, sier han til NTB.


Også Frp langer ut mot den nye prostitusjonsloven:

- Vi mener dette blir verre for jentene. De kommer til å gå under jorda. Vi er også veldig imot at loven også skal gjelde i utlandet, noe som er helt urealistisk å få gjennomført. Det har ikke politiet ressurser til å følge opp. Vi føler at dette er en renovasjonslov der vi forbyr noe vi ikke liker, istedenfor å følge opp andre områder, sier Frps Solveig Horne til NTB.


Kvalitetssikring

Lederen av justiskomiteen og saksordfører torsdag kveld, Aps Anne Marit Bjørnflaten, var opprinnelig motstander av lovforslaget, men er i dag en varm tilhenger. Hun fnyser av kritikerne.


- Både Høyre og Frp har foreslått å kutte i tiltakene til Kirkens Bymisjon og Pro Sentret. Det synes jeg er veldig dramatiske signaler og noe som virkelig vil gjøre denne loven til en «renovasjonslov». Venstre må nå først rydde opp i eget bo i forhold til Oslo, sier Bjørnflaten til NTB.


Hun innrømmer at loven om kriminalisering av sexkjøpere er «vanskelig», men understreker at den skal gjennom grundig kvalitetssikring. Forskningsstiftelsen Fafo skal kartlegge prostitusjonsmiljøene før loven trer i kraft, og evaluere loven når det har gått en tid.


Etter behandlingen i Odelstinget skal loven til votering i Lagtinget før den endelig kan vedtas. Til sist er det Kongen i statsråd som skal undertegne lovforslaget, før den kan tre i kraft, sannsynligvis 1. januar 2009.


(NTB)