Nå blir det forbudt med nikab og burka på norske skoler

Stortinget vedtok forbud mot plagg som helt eller delvis dekker ansiktet i alle undervisningssituasjoner.

FORBUDT: Det blir forbudt med ansiktsdekkende plagg som nikab, burka og finlandshetter i undervisningssituasjon på alle norske utdanningsinstitusjoner. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORBUDT: Det blir forbudt med ansiktsdekkende plagg som nikab, burka og finlandshetter i undervisningssituasjon på alle norske utdanningsinstitusjoner. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nikabforbud på norske skoler har vært en langvarig debatt, men det var ventet at regjeringens forslag om et slik forbud ville få flertall på Stortinget under voteringen i dag.

Det gjorde det også.

- Dette er veldig gledelig! Da Fremskrittspartiet i 2003 foreslo et totalforbud mot nikab og burka, ble vi latterliggjort. Nå ser vi at vi har klart å dra det politiske miljøet i vår retning, sier Frp-representant og saksordfører Åshild Bruun-Gundersen til Bergens Tidende.

Regjeringen ville opprinnelig forby bruk av nikab og burka på alle utdanningsinstitusjoners område og i hele arbeidstida. Etter at Venstre havnet i regjeringen, gjelder forbudet nå imidlertid bare i undervisningssituasjon.

Norge blir første land i Norden som innfører et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg som burka og nikab i undervisning.

Alle utdanningsinstitusjoner

Forbudet vil gjelde for elever, studenter og ansatte i barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, folkehøyskoler, fagskoler, høyskoler og universiteter. I barnehager vil forbudet bare gjelde ansatte, og ikke barna.

Det vil også gjelde for introduksjonsprogram og opplæring for nyankomne innvandrere i kommunene samt for lærlinger, praksisbrevkandidater og lærerkandidater.

De åtte representantene fra Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Rødt som var til stede under voteringen stemte mot loven i Stortinget i dag.

Ansiktsdekkene plagg er for eksempel finlandshette og nikab. Forbudet gjelder ikke hodeplagg som hijab og luer.

Kritikk

Et flertall, bestående av Høyre, Frp, Sp og Venstre har vedtatt å be regjeringen om å kartlegge omfanget av ansiktsdekkende plagg blant barnehagebarn og sette i gang tiltak dersom det er en reell problemstilling at barna bruker ansiktsdekkende plagg.

En rekke elev- og studentorganisasjoner har kritisert forslaget. Det samme har blant annet Sosialistisk Venstreparti (SV). De stemte for det ordinære forslaget om forbud for undervisningspersonell, men er imot at vedtaket også skal gjelde for elever og studenter.

- Vi mener det er bortkastet å bruke tid på et forbud som strengt tatt ikke er et problem, sier Mona Fagerås i partiet til Bergens Tidende.

- Den som underviser er nødt å ha en god og åpen dialog med elevene sine. Derfor mener vi det er rett å forby lærere ansiktsdekkende plagg. Men det er problematisk å nekte elever og studenter det sammen, sier hun.

Det opprinnelige forslaget som ble sendt på høring i fjor, besto i å forby ansiktsdekkende plagg på hele området til institusjonen gjennom hele arbeidsdagen. Det er imidlertid blitt snevret ned til å bare gjelde i undervisningssituasjon.

Men Venstres inntreden i regjeringen har gitt en annen innramming. Arbeiderpartiet har etter at forslaget ble endret kritisert regjeringen for et «snevert og parodisk» burka-forbud og mener det bør gjelde hele institusjonens område.

Mangler tallgrunnlag

Dagbladet stilte Frp's Åshild Bruun-Gundersen følgende spørsmål i forrige uke, da det ble klart at forslaget ville få flertall:

- Er det et reelt og omfattende problem at elever og studenter bærer ansiktsdekkende plagg i klasserommet?

- Ingen har klart å finne tall til oss på det, verken hvor mange elever som gjør det, eller som kan tenke seg å gjøre det. Men det har vært hendelser, særlig knyttet til videregående opplæring og introduksjonsprogrammene. Nå sender vi et tydelig signal til resten av Europa om at ansiktsplagg ikke er akseptabelt hos oss.

- Så det er like mye en markering som å løse et problem?

SAKSORDFØRER: Åshild Bruun-Gundersen (Frp).
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SAKSORDFØRER: Åshild Bruun-Gundersen (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Nei, dette er et viktig signal om at burka ikke aksepteres her. Ingen kvinner skal blir utsatt for slike undertrykkende plagg. Fram til nå har kommunene hatt litt forskjellige regler, der noen har innført lokalt forbud, andre ikke. Nå setter vi en nasjonal standard for hvordan vi vil ha det i norske skoler og opplæringsinstitusjoner.

- Parodisk

- Forslaget er for snevert. Et lovforbud mot heldekkende plagg som burka og nikab burde jo gjelde over hele utdanningsinstitusjonens område, og ikke bare når det undervises. Det er en smule parodisk når dette bare skal gjelde i undervisningssituasjoner. Mye læring og kommunikasjon – ikke minst studentene imellom – foregår jo utenfor selve klasserommet, sa Ap's Jan Bøhler til NTB i slutten av mai.

Leder Mats Johansen Beldo i Norsk studentorganisasjon (NSO) mener forslaget er unødvendig og i strid med anbefalingene fra sektoren.

- Vi hadde et håp om at Stortinget ikke ville ignorere det svake faglige grunnlaget forslaget har, men her ser det ut til at symbolpolitikken har vunnet fram, sa han til NTB i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer