Nå blir det hett igjen!

Fra onsdag kan temperaturene Østafjells komme opp mot 30 grader. I vest og nord er det en helt annen historie.

SOMMER-DA CAPO: Det blir varmt igjen, i det mange trodde at sommeren gikk mot slutten. Her fra Ulsrudvannet i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SOMMER-DA CAPO: Det blir varmt igjen, i det mange trodde at sommeren gikk mot slutten. Her fra Ulsrudvannet i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag er sommeren tilbake for fullt - øst og sør i landet.

- Det ser ut som temperaturene kommer opp i rett under 30 grader, sier Ingvild Villa, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Selv om Villa jobber i Tromsø, hvor det blir vått og kjølig, ramser hun villig opp hvilke steder som nå får sol og sommer:

- Slik det ser ut, er det Agder, Vestfold, Telemark, Viken - Oslo inkludert - og da kanskje spesielt Vestfold og Telemark.

Om noen vil krysse 30 gradersgrensa, tviler hun på.

- Vi har sagt «i underkant av 30 grader», og så er det en liten mulighet for at det lokalt kan bikke over 30, sier statsmeteorologen til Dagbladet.

Varme-potensial

De gode værnyhetene Østafjells kommer på et tidspunkt da mange trodde at det beste av sommeren var over.

Onsdag denne uka begynner varmen. Den varer i hvert fall til fredag - og kanskje enda lenger, selv om det siste er noe mer usikkert.

- Slik det ser ut nå, ser det ut som det er potensial for at det kan bli varmt også i helga, maks 26 lørdag og søndag, sier Villa.

Og ikke nok med at det blir varmt:

- Det ser ut som det blir en god del sol. Litt skyer, spesielt på morgenen, og så sprekker skydekket opp utover dagen.

Da Dagbladet ber om å få oppgitt hvilke byer som får det varmeste været, lover hun å sjekke det ut, og ringe tilbake seinere.

I mellomtida forteller hun om været for resten av landet.

Sterk kuling

I vest og nord ser det dystert ut - hvis man da ikke velger å glede seg over anledningen til å øke fyllingsgraden i kraftmagasinene.

- Det er litt kjipere for resten av landet. Spesielt Midt-Norge og Nordland kan vente seg en god del nedbør i morgen og onsdag, og ikke spesielt høye temperaturer, sier Villa.

Nordpå vil vinden dessuten enkelte steder nå opp i sterk kuling på onsdag.

DUKKER OPP: Hvalrossen Freya har vært rundt på norskekysten i hele sommer. Fredag fikk en kvinne en ubehagelig opplevelse i Bærum. Video: Privat Vis mer

Makstemperaturene der blir bare halvparten så høye som i sørøst.

Også på Vestlandet blir det så som så.

Forklaringen

- Bergen og nordover får en del nedbør. I Rogaland og lenger sør blir det lettere, og noe som minner om det været som er Østafjells, men ikke så høye temperaturer, sier Villa.

Forklaringen på det som skjer på værfronten, er kort fortalt en vekselvirkning mellom høy- og lavtrykk.

- Blant annet er det et høytrykk som bygger seg opp i sør, og som baner veien for lavtrykkene fra Trøndelag og nordover, avslutter Ingvild Villa.

Litt seinere ringer hun Dagbladet opp igjen, om hvilke steder som får det varmest denne uka.

Blant de heteste tipsene, er Bø og Notodden i Telemark. Dette forklarer statsmeteorologen med at den sterkeste varmen kommer inne i landet - ikke i kystbyene. Men konkurransen kan bli hard.

- Nesbyen og Gulsvik er typiske steder som kan krige om de høyeste temperaturene, sier statsmeteorolog Ingvild Villa.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer