Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå blir det ikke flere nye sugerør i Oslos skattekasse

Byregjeringspartiene undertegnet avtale med Rødt.

 SAMARBEID:  Rødt-leder Bjørnar Moxnes undertegner samarbeidsavtalen med byregjeringspartiene under en pressekonferanse i Munch-salen i Oslo rådhus tirsdag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SAMARBEID: Rødt-leder Bjørnar Moxnes undertegner samarbeidsavtalen med byregjeringspartiene under en pressekonferanse i Munch-salen i Oslo rådhus tirsdag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslos nye byregjering er avhengig av partiet Rødt for å få gjennom sine budsjetter.

I dag undertegnet forhandlingslederne for de tre rødgrønne partiene en samarbeidsavtale med Rødt i Oslo rådhus.

- Mitt inntrykk er at denne avtalen er viktig for alle de fire partiene. Det er første gang Rødt inngår en slik avtale. Det er litt uvant, men vi gjør det for å ta Oslo i en ny retning på en rekke områder, sa påtroppende byregjeringsleder Raymond Johansen (Ap) før de signerte avtalen.

Ingen nye, kommersielle Her får private, kommersielle aktører et kraftig skudd for baugen:
 
• Partiene er enige om at kommunens velferdstjenester ikke skal konkurranseutsettes eller privatiseres.
• Det vil bli stilt krav til lønns- og arbeidsforhold i private barnehager, som skal være like som i kommunale barnehager.
• De fire partiene vil heller ikke legge ut driften av sykehjem på nytt anbud for kommersielle aktører når eksisterende kontrakter utløper. • Bygging og rehabilitering av kommunale bygg skal skje i kommunal regi.

- Tydelig kursendring Partiene er også blitt enige om å motvirke kommersialiseringen av Oslo-skolen ved at kommunen skal bruke innsigelsesretten til å gå mot etablering av kommersielle skoler i Oslo. De vil også bygge og kjøpe flere kommunale boliger.

- Dette er en veldig tydelig kursendring vekk fra Høyres kommersialisering. Det blir full stans i nye, kommersielle barnehager. Dette betyr at det ikke blir flere nye sugerør i Oslos skatteklasse. Det er viktig, for disse pengene skal gå til tilbud til Oslos innbyggere, ikke til profitt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

De fire partiene forplikter seg til å søke å danne et flertall om budsjett og revidert budsjett. Gruppeledere for de fire partiene vil også møtes til faste tidspunkter for å drøfte aktuelle saker.

Står fritt I avtalen står det spesifikt at Rødt ikke trenger å støtte budsjettene dersom de tre byrådspartiene ikke holder seg til samarbeidsavtalen. De har vært veldig klare på ultimatumet om at det ikke skal bli flere kommersielle barnehager i Oslo.

- Dette er veldig viktig for oss. Hvis byrådet bryter avtalen, har vi ikke lenger noen forpliktelser, sier Moxnes.

Han er også klar på at de bare vil stemme for helheten i budsjettforhandlingene, men fortsatt står fritt til å fremme og stemme for egne forslag på alle enkeltpunkter.

- Vi skal ikke være byrådets pressetalsmenn, sier han.

- Mye uklarhet Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener imidlertid det ikke er så enkelt å skille mellom kommersielle og ideelle barnehager, og at avtalen skaper usikkerhet.

- Vi har ikke fått klarhet i hva de oppfatter som kommersielle barnehager. Vi prøver å få en dialog om hva de legger i det, sier Arild M. Olsen, administrerende direktør i PBL, til NTB.

Rødt-leder er opptatt av at Bjørnar Moxnes det blir slutt på at private aktører kan ta ut profitt fra barnehagedriften, men Olsen mener det ikke er enkelt å definere hva profitt er og påpeker at alle barnehager, også kommunale, må ha et overskudd for å drive sunt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!