Nå blir det kaldere

Den gode nyheten er at skogbrannfaren er over.

BYGEVÆR: Været holder seg i Oslo og østafjells: Det blir skiftende bygevær og nordavind gjennom helga og kommende uke. Foto: NTB
BYGEVÆR: Været holder seg i Oslo og østafjells: Det blir skiftende bygevær og nordavind gjennom helga og kommende uke. Foto: NTB Vis mer
Publisert

De siste dagene har det kommet en del nedbør Østafjells.

- Skogbrannfaren er nå over. Nå har vi fått godt med nedbør, sier Espen Biseth Granan, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Folk må uansett være påpasselige, minner han om. Det er generelt bålforbud fra 15. april til 15. september.

April ekstrem tørr i Sør-Norge, ifølge Meteorologisk institutt. Måneden var den niende tørreste målt siden målingene startet i 1900.

Fortsatt lite vann

Norges vassdrags og energidirektorat har advart om at den lave vannstanden påvirker kraftproduksjon, landbruk og vannforsyning.

I Oslo har Vann- og avløpsetaten oppfordret innbyggerne til å spare på vannet. Etaten opplyser torsdag til Dagbladet at det fortsatt er behov for å spare på vannet.

Meteorolog Biseth Granan forteller at de venter perioder med regn også gjennom helga Østafjells og på Sørlandet.

- Det blir skiftende vær og nordavind gjennom helgen. Det gir det samme værbildet, med perioder med regnbyger, stedvis torden, men også noen perioder med sol, sier han.

Bygeværet holder seg også kommende uke.

- Jeg ser ikke noe høytrykk og varme, Biseth Granan.

Vi vil ikke se temperaturer opp på 20-tallet ennå på Øst- og Sørlandet. Oslo får for eksempel temperaturer fra 14 til 17 grader.

Kaldere i nord

Maiken Vassel ved Meteorologisk institutt Værvarslinga for Nord-Norge sier at torsdag er det svært varmt i nord.

- Varmest er det i Finnmark. Lakselv hadde 18,6 grader klokka ni, sier Vassel til Dagbladet torsdag.

Men det kommer ikke til å holde seg slik nord i landet. Fredag synker temperaturene til 3-5 grader i Finnmark. Det blir også noe regn.

Nå blir det kaldere

- Varmest blir det i Nord-Norge torsdag og fredag, så synker temperaturene i Finnmark, Troms og Nordland. Det blir spredt nedbør fredag og lørdag, så blir det varmere og mindre regn fra søndag og utover uka, sier Vassel.

Fortsatt er det betydelig snøskredfare i Troms og Finnmark grunnet våt snø, melder Yr på Twitter. De advarer dem som skal nyte fridagene ute i naturen.

- Snøskredfaren minker fredag, sier Vassel.

Skredfaren vil altså avta.

UVÆR: Stacy Holley reagerte på det heftige regnværet hjemme i Florida, USA. Da hun skal filme får hun seg en stor overraskelse. Video: Viralhog. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Vått også i vest

- Været i helga blir prega av bygevær og pålandsvind, sier Haldis Berge, vakthavende meteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet, Meteorologisk institutt.

Byger i dag og i morgen.

- Lørdag blir det oppholdsvær sør for Sognefjorden, men fortsatt byger og pålandsvind nord for Sognefjorden. Det er ventet en del vind lørdag, med liten til stiv kuling ved kysten og på fjellet, sier Berge.

Søndag ser det ut til å bli oppholdsvær i Rogaland, men byger ellers. Fra natt til søndag vil vinden avta.

Neste uke blir det fortsatt bygevær, men da snur bildet, forteller meteorologen: Byger sør for Sognefjorden, men opphold nord for Sognefjorden. Unntaket er Trøndelag, hvor det blir byger.

Fra tirsdag blir det bygevær i hele området.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer