KALDT OG KLART: Noe særlig snø kan meteorologene ikke love, men det blir ei kald og klar helg i stort sett hele landet. Her fra Frognerparken i Oslo. Foto: Håkon Eikesdal
KALDT OG KLART: Noe særlig snø kan meteorologene ikke love, men det blir ei kald og klar helg i stort sett hele landet. Her fra Frognerparken i Oslo. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Nå blir det kaldt og fint vintervær

Temperaturen synker med nesten ti grader og det blir sol og fint vær i hele Sør-Norge i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et høytrykk på vei inn vestfra som til helga gjør det kaldt og klart i nesten hele landet. Det er duket for en fin vinterhelg ute, så lenge man ikke lar en sur nordavind forpurre stemningen.

- Det kommer et høytrykk inn fra vest i løpet av fredagen, det blir lite nedbør og klarvær, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Siri Viberg Horjen, til Dagbladet.

I dag kan det blåse litt helt i nord, Finnmark kan få nordvestlig kuling, og det kan komme noen byger på nord og nordvestlandet, som noen steder vil falle som snø.

Noen snøbyger kan det bli på Østlandet inn mot svenskegrensa også i dag, før høytrykket tvinger skyene til side i helga.

Kuldetopp søndag Det blir kaldere i Sør-Norge, med en kuldetopp som sannsynligvis kommer søndag, med temperaturer ned mor ti minusgrader i Oslo og omegn.

- Høytrykket vil deretter bevege seg nordover og dø ut, og så blir det gradvis mildere igjen utover i neste uke, sier Horjen.

- Vi får et væromslag i løpet av onsdagen, med et lavtrykk som kommer inn fra vest, sier hun.

Mild luft fra vest De vestlige lavtrykkene, som gjerne gir vind, overskyet vær og nedbør, har det vært mange av denne vinteren, skjønt det var en skikkelig kuldebølge i januar.

I midten av januar herjet Kong vinter i hele landet, og det var temperaturer ned mot 20 kuldegrader på Østlandet.

Så kaldt blir det ikke denne gangen. Den kortvarige kuldeperioden, som kommer med høytrykket, blir raskt avløst av et nytt lavtrykk.

- Det har vært en ganske mild vinter egentlig, selv om vi hadde det godt og kaldt i januar. Det er en tendens til at det lettere kommer mild luft til fra vest, men det er for tidlig å si hva det skyldes, sier meteorologen.