NOK ET MASSEDRAP: Våpenkontroll er igjen høyaktuelt etter den siste skytemassakren i USA som fant sted i Santa Barbara i California da en mentalt ustabil student drepte seks medstudenter, tre av dem med pistoler han hadde kjøpt lovlig. Politiet sier at Eliot Rodger fikk kjøpt våpnene noen måneder før han gikk til aksjon mot omverdenen, trass i at han hadde gått i terapi i flere år. Her et provisorisk minnested på fortauet der ett av ofrene til Rodger ble drept, før den mentalt ustabile 22-åringen tok sitt eget liv. Foto: Lucy Nicholson / REUTERS
NOK ET MASSEDRAP: Våpenkontroll er igjen høyaktuelt etter den siste skytemassakren i USA som fant sted i Santa Barbara i California da en mentalt ustabil student drepte seks medstudenter, tre av dem med pistoler han hadde kjøpt lovlig. Politiet sier at Eliot Rodger fikk kjøpt våpnene noen måneder før han gikk til aksjon mot omverdenen, trass i at han hadde gått i terapi i flere år. Her et provisorisk minnested på fortauet der ett av ofrene til Rodger ble drept, før den mentalt ustabile 22-åringen tok sitt eget liv. Foto: Lucy Nicholson / REUTERSVis mer

Nå blir det litt vanskeligere for mentalt ustabile amerikanere å skaffe seg skytevåpen

Nye forsøk på våpenkontroll i Kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongressen tok torsdag et lite, men symbolsk viktig steg mot å gjøre det vanskeligere for mentalt ustabile personer å skaffe seg skytevåpen.

Vedtaket stiller 19,5 millioner dollar til rådighet for delstater for å sende inn opplysninger til en føderal database som tar sikte på å hindre at kriminelle og mentalt syke personer får kjøpe våpen.

Vedtaket som hadde form av et tillegg til et budsjett for handels- og justisdepartementene, ble vedtatt med 260 mot 145 stemmer.

Saken ble høyaktuell etter den siste skytemassakren i USA som fant sted i Santa Barbara i California da en mentalt ustabil student drepte seks medstudenter, tre av dem med pistoler han hadde kjøpt lovlig.

Politiet sier at Eliot Rodger fikk kjøpt våpnene noen måneder før han gikk til aksjon mot omverdenen, trass i at han hadde gått i terapi i flere år.

- Vårt nasjonale system for bakgrunnssjekk er bare så godt som dataene som føres inn i det, sier en av vedtakets sponsorer, demokraten Mike Thompson.

Hull i systemet - Uten skikkelige data blir det mulig for kriminelle og farlige mentalt syke som ellers ikke villet sluppet gjennom en bakgrunnssjekk, å komme gjennom sprekkene og kjøpe våpen, sier han videre.

Slike hull i systemet gjorde det mulig for en 23 år gammel student ved Virginia Tech å kjøpe våpen som han brukte til å drepe 32 medstudenter i den verste skytemassakren i amerikansk historie i 2007.

To år tidligere hadde en dommer fastslått at mannen var mentalt syk, men det ble ikke meldt inn til FBIs nasjonale database for bakgrunnssjekking.

Systemet har hittil hindret at 1,5 millioner kriminelle og folk som er dømt for vold i hjemmet, har fått kjøpe våpen.

BER OM STENGERE KONTROLL:- Vårt nasjonale system for bakgrunnssjekk er bare så godt som dataene som føres inn i det, sier en av vedtakets sponsorer, demokraten Mike Thompson. Sammen med minoritetsleder for Demokratene, Nancy Pelosi, lytter Thompson her til et familiemedlem til et skyteoffer under en markering for våpenkontroll i november ifjor. Foto: T.J. Kirkpatrick / AFP
BER OM STENGERE KONTROLL:- Vårt nasjonale system for bakgrunnssjekk er bare så godt som dataene som føres inn i det, sier en av vedtakets sponsorer, demokraten Mike Thompson. Sammen med minoritetsleder for Demokratene, Nancy Pelosi, lytter Thompson her til et familiemedlem til et skyteoffer under en markering for våpenkontroll i november ifjor. Foto: T.J. Kirkpatrick / AFP Vis mer

Men Thompson sier at tolv delstater har sendt inn mindre enn 100 meldinger om mentalt ustabile personer.

Vedtaket støttes av grupper i USA som vil ha strengere våpenlovgivning, blant annet Sandy Hook Promise, som ble dannet etter massakren på en skole i Connecticut før jul 2012, der 26 mennesker ble drept.

Mislykket forsøk Etter Sandy Hook-tragedien gjorde president Barack Obama og en rekke demokrater alvorlige forsøk på å stramme inn våpenlovgivningen, blant annet med bedre bakgrunnssjekker og forbud mot angrepsvåpen og høykapasitetsmagasiner.

Men forsøkene mislyktes, takket være innsatsen til lobbygrupper som National Rifle Association, som går imot nesten enhver restriksjon på amerikanernes rett til å ha våpen.

Demokraten Lois Capps, som er valgt inn fra Santa Barbara, sa i Kongressen torsdag at tragedier som den som rammet byen hennes, nå må få Kongressen til å gjøre noe.

- Hvor mange flere masseskytinger må vi ha før vi går til aksjon, spurte hun fra Kongressens talerstol.

(NTB)