Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå blir det lysere!

Årets korteste dag skyldes planetens helling.

LENGRE DAGER:  På grunn av Jordens skrådreining, blir dagene kortere og kortere fram til 22. desember, hvor de blir lengre igjen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
LENGRE DAGER: På grunn av Jordens skrådreining, blir dagene kortere og kortere fram til 22. desember, hvor de blir lengre igjen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er årets korteste dag.

Bare 5 timer og 56 minutter er solen over horisonten på Østlandet i dag. I Trondheim er dagen enda kortere: Den startet 10.02 og allerede 14.35 går sola ned igjen. Mens Tromsø har mørketid.

Jordas helling skaper årstider Det nøyaktige tidspunktet for vintersolverv i år var (lokal norsk tid) kl 05:48 i morges (natt til 22.desember).  

Hvorfor skjer dette?

Anna Kathinka Dalland Evans er formidlingsansvarlig på Institutt for teoretisk astrofysikk, og forklarer:

- Jo, dette er fordi jordaksen heller litt, altså står litt på skrå, i forhold til den banen Jorden har rundt Solen. Hvis man tenker seg jordkloden som en globus man holder i hendene, så skal man altså ikke holde globusen rett opp og ned, men vippe den litt slik at nordpolen peker litt på skrå.  

Det er denne hellingen av jordaksen som gjør at vi har årstider.  

- Når det er vintersolverv her på den nordlige halvkule, så peker den nordlige halvkule lengst bort fra Solen. Da kommer sollyset inn mot oss som bor her aller mest på skrå, og dette betyr at for oss når ikke Solen så høyt opp på himmelen.

Motsatt på sørlige halvkule I Nord-Norge kommer ikke Solen opp over horistonten i det hele tatt, og dermed oppstår mørketiden. Sommersolverv er det motsatte, da peker vår del av jordkloden mest mot Solen. Solen kommer høyere på himmelen og er oppe lenger, så vi får lengre dager, forklarer Evans.  

På den sørlige halvkule er det motsatt situasjon av det vi har her på den nordlige delen. Dvs vintersolverv hos oss tilsvarer sommersolverv (lengst dag) der.

Og om et halvt år, blir det mørkere igjen!

 SLIK FÅR VI SESONGER:  Når nordpolen er nærmest sola, er det sommer på nordlige halvkule (til venstre). Når nordpolen er lengst unna sola, er det vinter (til høyre). Foto: NTB Scanpix
SLIK FÅR VI SESONGER: Når nordpolen er nærmest sola, er det sommer på nordlige halvkule (til venstre). Når nordpolen er lengst unna sola, er det vinter (til høyre). Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media