BLIR TIL DRIVSTOFF: I en rekke land, blant her på denne plantasjen i Indonesia, dyrkes det store mengder palmeoljetrær som brukes i produksjonen av biodrivstoff. Skeptikere mener dyrkingen av slike trær tar opp areal som kunne bli brukt til å produsere mat, og skaper et problem for fattige bønder i utviklingsland. Foto: Achmad Ibrahim/Scanpix/AP
BLIR TIL DRIVSTOFF: I en rekke land, blant her på denne plantasjen i Indonesia, dyrkes det store mengder palmeoljetrær som brukes i produksjonen av biodrivstoff. Skeptikere mener dyrkingen av slike trær tar opp areal som kunne bli brukt til å produsere mat, og skaper et problem for fattige bønder i utviklingsland. Foto: Achmad Ibrahim/Scanpix/APVis mer

Nå blir det påbudt å selge bio-bensin

Partene i klimaforliket er enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene i klimaforliket er blitt enige om å innføre omsetningspåbud for biodrivstoff på 2,5 prosent i 2009 og 5 prosent fra 1. juli 2010.

- Det er en gledens dag for alle som er opptatt av rask innføring av miljøvennlig biodrivstoff i Norge, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til NTB.

Avgjørelsen ble fattet i et møte mellom de ulike partiene i klimaforliket, på Solheims kontor onsdag. Omsetningspåbudet har enkelte unntak.

- Vi holder utenom noen kvaliteter hvor innfasingen ikke kan være så rask, for eksempel vinterdrivstoff enkelte steder i Norge. Men nå er det klart hvilke arbeidsbetingelser bransjen har å forholde seg til.

- Hvilke konsekvenser vil dette omsetningspåbudet få for landets bensinstasjoner?

- Ved enkelte stasjoner vil det måtte gjøres tekniske endringer, men rammen for hva man skal gjøre de nærmeste par årene, er gitt, sier Solheim.

I regjeringens opprinnelige forslag som ble sendt ut på høring, var kravet 2 volumprosent i 2008 og 5 prosent i 2009. Statens forurensningstilsyn advarte mot en så rask innfasing, og ba om et omsetningskrav på 2 prosent fra 2009.

Omsetningskravet regnes ut på bakgrunn av mengde av omsatt drivstoff til veitrafikken.

(NTB)

 

FORNØYD: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er glad for ny enighet om krav til salg av biodrivstoff. Foto: Lise Åserud/Scanpix
FORNØYD: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er glad for ny enighet om krav til salg av biodrivstoff. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer