Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå blir det total krig

«En bølge av vold, verre enn noe Israel har sett, de kommende 40 dagene.» Det er advarselen fra Israels hærsjef Ahron Zeevi kom med i går etter at Hamas har erklært «total krig» mot Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigserklæringen kom etter at fire Hamas-medlemmer ble drept av israelske soldater i byen Nabulus i går morges. I et flygeblad som ble delt ut i Gaza by, sier Hamas at «serien av massakrer, inkludert den som skjedde i Nabulus i dag, åpnet døra til en total krig mot sionisthæren og nybyggerne, med alle midler og på alle fronter».

30 såret

Noen timer etter krigserklæringen åpnet en 24 år gammel palestiner ild mot forbipasserende på Jaffagata i Vest-Jerusalem. Han såret 30 mennesker, flere av dem alvorlig, før han selv ble skutt og drept av israelsk politi.

Israelernes lovnad om hevn lot heller ikke vente på seg.

- Israel vil svare på et vis som vil fjerne denne vedvarende trusselen mot det israelske folk, sa statsminister Ariel Sharons rådgiver, Dore Gold, etter skyteepisoden, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Yassir Arafat ga også ordre om å løslate Hamas-aktivisten Nidal Abu Arus etter at rundt 5000 rasende demonstranter omringet fengselet i Nabulus og kastet stein mot bygningen. Broren til Nidal Abu Arus var en av de fire Hamas-aktivistene som ble drept i den israelske razziaen i går morges.

- Bombemakere

Israelske myndigheter hevder at de fire drepte var bombemakere. De anklages for å ha laget bomber som var blitt brukt av noen av selvmordsbomberne.

Etterretningssjefen i Nabulus, Talak Dweikat, sier de så ut til å ha blitt drept mens de lå i sengene sine, melder AP.

Palestinske helsearbeidere fant tre av dem liggende på golvet med madrasser over seg, mens den fjerde ble funnet sittende i dusjen.

Ifølge den israelske hæren ble det funnet store mengder eksplosiver i leiligheten, som ligger i første etasje i en boligblokk. Ni andre, som er mistenkt for å være Hamas-aktivister, ble også arrestert.

Al-Aqsa

I en anonym oppringning til nyhetsbyrået Reuters påtok Al-Aqsa brigaden seg ansvaret for skyteepisoden i Vest-Jerusalem.

- Dette er et svar på alle de israelske angrepene og drapene, sa innringeren.

Han identifiserte mannen bak skyteepisoden som 24 år gamle Said Ramadan fra Til på Vestbredden.

I går trakk de israelske styrkene seg ut av Tulkarem etter å ha holdt byen okkupert i 30 timer. Israels forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer sa i går at aksjonene i Tulkarem og Nabulus ble iverksatt for å hindre angrep på sivile israelere.

Han avviste de palestinske beskyldningene om at Israel har en hemmelig plan om å få fjernet Yassir Arafat.

BLE SLUPPET FRI: Hamas-tilhengere jubler for å feire at Hamas-aktivisten Nidal Abu Arus er sluppet ut av fengsel. Arus er broren til Hamas-aktivisten som ble drept under den israelske razziaen i Nabulus i går.
RAZZIA: Israleske styrker på vei inn i den palestinske byen Nabulus på Vestbredden. Israelerne okkuperte byen i 30 timer,drepte én og aresterte elleve.
Hele Norges coronakart